De vakken beslaan 6 actuariële kennisgebieden:
Het volledige studietraject van de AEMAS bestaat uit 11 basisvakken, 3 specialisatievakken naar keuze en een MSc Thesis op één van de kennisgebieden. We houden rekening met je kwantitatieve vooropleiding, zodat je altijd een leertraject op maat krijgt.
Leer berekeningen te maken voor levensverzekeringsproducten met behulp van discrete en continue conditionele kasstromen en sterftemodellen.
Maak kennis met de statistische technieken (GLM’s) die worden toegepast voor de pricing van schadeverzekeringen. Naast de theorie bestudeer je en oefen je de implementatie van de technieken in R.
Krijg een introductie in de beleggings- en portefeuilletheorie, met rentetermijnstructuur, Capital Asset Pricing Model, en pricing van derivaten.
Verdiep je in de principes van (kwantitatief) risicomanagement voor verzekeraars en pensioenen, met o.a. Asset Liability Management, solvabiliteitskapitaal en risicobeheer door herverzekering.
Verdiep je in de fundamenten van klassieke wiskundige statistieken leer werken met statistische basismodellen, van de Centrale Limietstelling tot testen van hypothesen en betrouwbaarheidsintervallen.
Verdiep je in pensioenstelsels en hoe je actuariële berekeningen uitvoert om pensioenopbouw, premies en reserves te bepalen.
Maak in dit vervolgvak kennis met de basisprincipes van marktwaardering via replicatie, optietheorie, waardering van verzekerings- en pensioenverplichtingen en verdiep je in de onderliggende theorieën.
Dit is een inleidende cursus data science: theorie en toepassing van machine learning met een focus op regressie- en classificatiemethoden. Na afloop kun je al deze methoden in R toepassen.
Maak kennis met stochastische modellen in levensverzekeringen in discrete en continue tijd, en de toepassing van Markov-modellen in bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
In deze cursus op het kennisgebied data science wordt het meervoudige regressiemodel ontwikkeld met toepassingen voor cross-sectionele data.
Verdiep je in risicomodellen voor schadefrequenties, schadehoogtes en totale schadelast in een portefeuille. Daarbij bestudeer je toepassingen met ruïnemodellen en verschillende tariefstelsels, zoals het bonus-malus systeem.
Specialiseer je in schadeverzekering met de principes van risico- en keuzegedrag in verzekeringen en finance.
Specialiseer je in Quantitative risk management door alle theorieën toe te leren passen in de bankensector.
Specialiseer je in Quantitative Risk management door een verdieping in de theorieën over risicomaten en afhankelijkheid van risico’s.
Leer de jaarrekening van een levensverzekeraar opstellen, lezen en uitleggen. Dit vergt voor elk contract een adequate waardering van inkomende premies, spaar- en risicoproces en toepassing van verschillende accountingsystemen.
Verdiep je in financierings- en risicoaspecten van bedrijfs- en particuliere pensioenen. Focus op het optimale verbruik en de selectie van portefeuilles gedurende de levenscyclus van een individu.
Verdiep je in de elementen uit de kansrekening, stochastische processen en stochastische calculus die relevant zijn bij de analyse van financiële derivaten.
Leer meer over de praktische implementatie van een Asset Liability Management (ALM)-onderzoek gericht op de match tussen beleggingsbeleid en passiva.
Ontdek hoe machine learning wordt gebruikt in de financiële wereld aan de hand van verschillende real-life toepassingen.
Met je scriptie op 1 van de 6 kennisgebieden, toets je je kennis, houding en vaardigheid. Je voert zelfstandig een MSc-onderzoek uit, rapporteert hierover op wetenschappelijk verantwoorde wijze en verdedigt de resultaten.
Het AEMAS-curriculum sluit goed aan op verschillende kwantitatieve vooropleidingen. Op sommige kennisgebieden is er overlap: dan krijg je vrijstellingen. Dit stellen we vast bij je intake.
Op het totale aantal van 14 vakken + MSc Thesis kan het aantal vrijstellingen oplopen tot:
Vooropleiding | Vrijstelling |
BSc + MSc Econometrie van de UvA | 8 vakken + Msc-thesis |
BSc + MSc EORA van de RUG | 10 vakken + MSc-thesis |
BSc + MSc Wiskunde (diverse universiteiten) | 4 vakken |
NB: Als je een 2e masterdiploma wilt halen, kun je tot 15 EC vrijstelling krijgen, behalve voor de masterthesis. Die moet je altijd volledig afronden.