For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl

Executive Master of Finance & Control

Ben jij een ambitieuze finance professional die impact wil maken op de (digitale) transformatie van je organisatie? De parttime Executive Master of Finance & Control (EMFC) van de Universiteit van Amsterdam brengt jouw ambities en carrière verder.

De controllersopleiding in het kort

De Executive Master of Finance & Control heeft 2 startmomenten: februari en september.

Start: September 2023
Colleges: Op vrijdagen, 9.00 - 17.00 uur
Duur: 2 jaar, parttime
Kosten: € 12.475 per jaar (exclusief studiemateriaal en inschrijfkosten)
Deadline inschrijving: Zaterdag 1 juli 2023
Copyright: FEB
Streef naar continue verbetering en zoek naar dingen die 1 procent verbetering opleveren. Finance-transformatie is een leerproces, samen met de business; dat zie ik terug in de EMFC-opleiding van de UvA. Taco Titulaer, Chief Financial Officer van TomTom, lid curatorium EMFC

Daarom kies je voor de Executive Master of Finance & Control

Met de 2-jarige EMFC-opleiding van de Universiteit van Amsterdam verdiep je jouw kennis op het gebied van finance, accounting en control. Daarnaast krijg je inzicht in relevante onderwerpen op het gebied van strategie en leiderschap, digitale transformatie, operations en supply chain, technologie en data, en tax. Zo word je een finance professional die optimaal bijdraagt aan de bedrijfsvoering en klaar is voor de toekomst. Na een succesvolle afronding van de opleiding mag je de titels EMFC, Master of Science en registercontroller (RC) voeren.

Wat maakt deze RC-opleiding uniek?

Naast de verdieping in accounting en finance, staan in deze EMFC-opleiding 3 actuele thema's centraal: de rol van finance als business partner, technologie en data en effectief leiderschap. Verder zijn vraagstukken rond Environmental, Social & Governance (ESG) factoren door het gehele programma verweven. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is namelijk een thema dat raakt aan alle aspecten van de bedrijfsvoering. In het gehele programma staat praktische toepasbaarheid op jouw specifieke werksituatie voorop. 

Finance als strategisch business partner

Een goede RC spreekt de taal van de business, begrijpt wat er speelt in de organisatie en vindt betrouwbare en vernieuwende oplossingen voor vragen die spelen in de business. Vandaar dat we in ons programma ruim aandacht besteden aan onderwerpen op het gebied van strategie, digitale transformatie, strategische besluitvorming en verandering, operational excellence en supply chain management. Daarmee kan je als financial meedenken en zorgen dat je zo goed mogelijk aansluit op wat er speelt in de business.

Technologie en data

Technologie verandert de wereld om ons heen. De invloed van technologie raakt niet alleen de finance functie, bijvoorbeeld in de wijze waarop finance de back-end processen vormgeeft, maar in de business moeten bedrijfsmodellen en processen steeds vaker en sneller worden aangepast. Door technologie ben je in staat om nieuwe inzichten te ontwikkelen en advies te onderbouwen met behulp van data en op die manier vanuit Finance waarde toe te voegen aan de business.

Effectief leiderschap en soft skills: finance als decision shaper

Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. Daarom gaan we door middel van verschillende vakken en ons 1-jarige leiderschapsprogramma aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling, zodat je meer impact op de business krijgt. Op deze manier werk je aan je inhoud en competenties, zodat je nu en in de toekomst vorm kunt geven aan de (digitale) transformatie van finance en je organisatie.

Wat zeggen studenten over de EMFC?

Toepassing in je eigen organisatie

Tijdens het programma werk je al vanaf het eerste college aan de vraagstukken van jouw eigen organisatie. Onder begeleiding van onze docenten ga je aan de slag met nieuwe inzichten, analyseer je data en ontwikkel je fact-based aanbevelingen. Daarmee profiteert jouw werkgever al vanaf de start van je opleiding van jouw deelname. Daarnaast staan in de afrondende praktijkscriptie vragen centraal die zowel voor jou als voor je organisatie waardevol zijn.

Waarom EMFC bij de Universiteit van Amsterdam?

 • Breed en toekomstbestendig onderwijsaanbod

  Tijdens de EMFC-opleiding leer je niet alleen over accounting en finance. Er is veel aandacht voor thema’s zoals klantgedreven procesoptimalisatie, strategie en leiderschap, digitale transformatie, technologie en data, en ESG. De Universiteit van Amsterdam heeft het breedste aanbod aan succesvolle executive programma’s zoals onze MBA, ESG Academy, FinTech en de MBA Big Data. Door onderlinge samenwerking en uitwisseling zijn de competenties van de verschillende programma’s stevig verankerd.

 • Beste universiteit van Nederland

  De Universiteit van Amsterdam is de grootste en beste universiteit van Nederland. Aan de faculteit Economie & Bedrijfskunde zijn topdocenten uit praktijk en wetenschap verbonden. Met ons MSc-diploma laat je zien dat je aan een van de beste business schools ter wereld hebt gestudeerd. De Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam behoort namelijk tot de 1% van alle business schools ter wereld met een Triple Crown accreditatie. Tegelijkertijd is de sfeer informeel, is er veel persoonlijk contact en heb je laagdrempelig toegang tot docenten.

 • Uitstekende investering in je carrière

  Studenten waarderen de EMFC met het cijfer 9 (cohort 2021-2022). In de Nationale Studenten enquête heeft de opleiding in 2022 de hoogste eindbeoordeling (Excellent). Onze opleiding geeft dan ook een flinke boost aan je carrière. Meer dan 80% van onze alumni geven aan dat het programma heeft bijgedragen aan betere carrièreperspectieven, wat onder andere tot uiting komt in één of meerdere promoties. Alumni van onze opleiding hebben posities bekleed als CFO van toonaangevende bedrijven zoals: Alliander, Deloitte, Intergamma, Leaseplan, Nuts Groep, en Vandebron. 

 • Integratief en praktijkgericht

  Om de samenhang van de verschillende onderwerpen te benadrukken worden de vakken in ons programma georganiseerd op basis van vier thema’s: Finance Leadership, Data & Processes, Business Improvement & Compliance, en Business Models &Value creation. Op deze manier krijg je inzicht in de samenhang tussen de verschillende onderwerpen die binnen deze thema’s worden besproken. Het praktijkgerichte karakter van onze EMFC opleiding komt tot uiting in ons docententeam met zeer veel praktijkervaring. Naast het centraal stellen van praktijkvraagstukken in de colleges nodigen we regelmatig top managers uit het bedrijfsleven uit om hun ervaringen te delen in de colleges. De toetsing van vakken vindt voor het merendeel plaats door middel van praktijkpapers. Afsluitend vragen wij aan het eind van elk jaar onze studenten om hun opgedane kennis en inzichten integraal toe te passen op een uitdagende geïntegreerde praktijkcasus, waarin onderdelen uit verschillende vakken en de integrale afweging daaromtrent aan de orde komen.

Toelatingseisen

Je kunt starten met de EMFC als je een afgeronde wo-opleiding of post-hbo-opleiding (zoals HOFAM) hebt en 2 jaar werkervaring in een relevant werkveld. Daarnaast heb je voorkennis nodig in een aantal vakgebieden.

Wat is er nodig om als finance professional klaar te zijn voor de toekomst?

De positie van finance professionals is de laatste jaren aan het verschuiven: finance is steeds meer actief betrokken bij de strategische besluitvorming en de koersbepaling van de organisatie. Dat stelt nieuwe eisen aan effectief persoonlijk leiderschap. Lees het interview met Joris Nuijten van de Amsterdam Business School over de actuele ontwikkelingen, opgaven en do's & dont's.

Feiten & cijfers
Diploma
MSc Executive Master of Finance & Control
Vorm
Deeltijd
Studielast
66 EC, 24 maanden
Voertaal
Nederlands
Accreditatie
VRC
Start
Februari, september
CROHO-code
75019