For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
Executive Master of Finance & Control

Programma

Met de Executive Master of Finance & Control (EMFC) verdiep je jouw kennis op het gebied van accounting en finance. Daarnaast ga je aan de slag met complementaire kennisgebieden op het gebied van strategie, operations, recht, data en technologie, zodat je optimaal kunt bijdragen aan de business.

Je ontwikkeling tot RC staat voorop

Kenmerkend voor het EMFC-programma van de UvA is de focus op het optimaal ondersteunen van de klant en het vormgeven van de finance-transformatie. De visie is gebaseerd op Informed Decision Making. Dit vertaalt zich een curriculum dat, naast de verdieping in accounting en finance, is gebaseerd is op de volgende 3 pijlers:

 1. Leadership en Strategy
 2. Operational excellence
 3. Data analytics en technologie
Copyright: FEB
Het is van belang dat je als RC een visie hebt over hoe Finance eruit komt te zien in de toekomst, zowel als functie maar ook als cruciale business partner in het toevoegen van waarde aan de bedrijfsresultaten. Latest thinking met betrekking tot beide aspecten krijgen veel nadruk in het EMFC-programma van de UvA. Daniëlle Jansen Heijtmajer, Global Process Finance Director bij FrieslandCampina, lid curatorium EMFC

Gericht op de praktijk

Jouw praktijkervaringen en doelen staan centraal tijdens de RC-opleiding. In een kleinschalige setting krijg je college van professionals uit het vak, verdiep je je kennis en overleg je over de toepassing op de vraagstukken binnen jouw organisatie. Je leert onder meer over:

 • het opstellen van goede business cases en de analyse van businessmodellen;
 • de analyse van winstgevendheid van klant- en productgroepen;
 • de wijze waarop operational risk management kan worden ingezet om waarde toe te voegen in de organisatie, in plaats van alleen voor compliance-doeleinden;
 • de invloed van recente regelgeving op de verslaglegging en de keuzes die hier je als bedrijf in hebt;
 • de manier waarop verslaglegging kan worden gebruikt door investeerders voor de waardering van je bedrijf;
 • de wijze waarop Corporate Social Responsibility van invloed is op de verslaglegging en de wijze waarop bedrijven worden gewaardeerd;
 • de financieringsproblematiek van bedrijven.
'Wat betekenen nieuwe standaarden voor non-financial reporting voor controllers?'

Er ontwikkelen zich steeds meer standaarden en regels voor verslaggeving over environmental, social & governance (ESG) aspecten van de bedrijfsactiviteiten. Ruben Rog vertelt wat controllers er zeker over moeten weten.

Klaar voor de toekomst

Je leert ook meer over actuele onderwerpen die sterk van invloed zijn op de verdere ontwikkeling van de financiële functie, waaronder:

 • hoe je meer datagedreven kunt werken, bijvoorbeeld via visualisatie van data, maar ook het gebruik van data analytics om fraude of churn te voorspellen;
 • de gevolgen van automatisering en robotisering op de inbedding en toetsing van de internal controls;
 • hoe je op basis van data processen kunt analyseren en optimaliseren;
 • hoe je de architectuur rond gestructureerde en ongestructureerde data kunt organiseren om de kwaliteit van de data voor besluitvorming zoveel mogelijk te waarborgen.

Na afronding kun je je inschrijven bij de Vereniging van Register Controllers en mag je de titel registercontroller (RC) gebruiken.

Copyright: UvA
Na het volgen van dit programma begrijp je wat digitale transformatie betekent en hoe je daarop kunt reageren, zowel in de ondersteuning van operationele processen als in de transformatie van de finance-functie. Frank Verbeeten, programmadirectie EMFC

Integratie

In de verschillende vakken is aandacht voor de relatie met andere EMFC-vakgebieden. Daarnaast is het vak Strategic Finance volledig gewijd aan de zogenoemde interface tussen finance en de andere bloedgroepen binnen de organisatie. In het vak Finance Function, Design and Change gaan we specifiek in op brede, multidisciplinaire vraagstukken die de aansturing van de financiële functie raken.

Praktijkscriptie

Je sluit de EMFC af met een praktijkonderzoek, waar je je thesis over schrijft. Met behulp van data analytics analyseer je een vraagstuk uit je eigen organisatie. Na een introductie over data analytics en de toepassing op management-accountingvraagstukken, formuleer je je praktijkvraag en start je je onderzoek. Tijdens je onderzoek kun je rekenen op de begeleiding van ons specialistische docententeam. Alles om meerwaarde te creëren voor jou en je organisatie.

Stevig verankerd

De Amsterdam Business School heeft, naast de EMFC, een breed aanbod aan succesvolle executive programma’s, zoals de MBA, MBA Big Data, Executive MSc in International Finance (MIF) en diverse Lean Six Sigma-opleidingen. Door onderlinge samenwerking en uitwisseling ben je verzekerd van een programma waarin de competenties van verschillende programma’s stevig binnen de EMFC verankerd zijn.

Persoonlijk leiderschap als succesfactor

Het thema leiderschap staat in de actuele financiële praktijk steeds nadrukkelijker op de agenda. Joris Nuijten, expert in leadership development vertelt wat persoonlijk leiderschap betekent voor financiële professionals. ‘Leiderschap is niet alleen een onderwerp voor een manager of directeur: het is een opgave voor alle professionals die impact willen maken.’

Rol van het curatorium

De kwaliteit van het EMFC-programma wordt bewaakt door een curatorium. Het curatorium heeft ook een adviserende rol met betrekking tot de invulling van de opleiding.

 • Samenstelling van het curatorium

  Het curatorium voor de EMFC bestaat uit de volgende leden:

  • Drs. P. van Bommel, voormalig CFO ASMI
  • Bianca den Elsen, Partner Deloitte
  • Drs. D. Jansen Heijtmajer, Global Process Director Finance, ERM, Internal Control and Real Estate, FrieslandCampina
  • Drs. L. Lockefeer RC, CFO Royal Zeelandia Group
  • Drs. H.J. Roel, CFO Albert Heijn | Ahold Delhaize Nederland
  • Prof. dr. M. Salomon, Decaan Amsterdam Business School Universiteit van Amsterdam, programmadirecteur MBA Big Data
  • Drs. T. Titulaer, CFO TomTom
  • Dhr Koos Timmermans, voormalig CFO ING
Copyright: FEB
De EMFC-docenten van de UvA behoren tot de wereldtop. Dat zie je ook terug in de kwaliteit van het programma. Ik lever graag een bijdrage om dit niveau vast te houden. Peter van Bommel, CFO ASMI, voorzitter curatorium EMFC

Accreditatie van de opleiding

De EMFC is geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Daarom ontvang je een MSc-diploma als je de opleiding afrondt. Daarnaast is de opleiding geaccrediteerd door de Vereniging van Register Controllers (VRC), wat betekent dat jij je na afronding van de opleiding kunt inschrijven in het register van de VRC en dat je de titel registercontroller (RC) mag voeren. Ten slotte valt de opleiding onder de Amsterdam Business School, die behoort tot de 1% van alle business schools ter wereld met een Triple Crown-accreditatie (AMBA, EMFD en AACSB).

Meer weten?

Heb je vragen over de Executive Master of Finance & Control?