For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
Executive Master of Finance & Control
Compare programme

Curriculum

Het curriculum legt de focus op een optimale ondersteuning van de bedrijfsvoering en begeleiding van de digitale transformatie van organisaties. De opleiding is opgedeeld in 4 semesters van elk een half jaar. In ieder semester worden samenhangende onderwerpen behandeld en de relaties hiertussen toegelicht.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Financial Decision-Making
  Blok 1
  3

  Pas verschillende typen beslisberekeningen in de praktijk toe, waarbij je als controller informatie verstrekt en berekeningen uitvoert ter ondersteuning van managementbeslissingen.

 • Strategic Management
  Blok 1
  3

  Verdiep je in strategisch management en versterk je vermogen om strategisch te denken, te handelen en problemen op te lossen.

 • Leadership
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  3

  Ontwikkel je persoonlijke en professionele leiderschapsvaardigheden. Verken je eigen leiderschapsstijl, sterke punten en ontwikkelpunten.

 • Digital Transformation
  Blok 2
  3

  Verdiep je in de transformatie die organisaties moeten ondergaan om in te spelen op technologische vooruitgang en economische en maatschappelijke volatiliteit.

 • Operational excellence & Supply Chain Management
  Blok 2
  3

  Identificeer, analyseer en ontwikkel verbetermogelijkheden in processen en de organisatie met het DMAIC-model (Define/Measure/Analyse/Improve/Control) van Lean Six Sigma.

 • Data Analytics: Machine Learning
  Blok 4
  Blok 5
  4

  Leer hoe je data effectief kunt analyseren, interpreteren en integreren in de organisatiestrategie om weloverwogen beslissingen te nemen en een concurrentievoordeel te behalen.

 • Information, Internal Control & Technology
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  6

  Maak kennis met de theorieën op het gebied van ICAIS-systemen. Leer werken met tools voor het ontwerpen, analyseren en beoordelen van deze systemen.

 • Advanced Data Science
  Blok 5
  Blok 6
  2

  Leer wat datamanagement is en waarom het belangrijk is voor organisaties. Ontdek hoe gegevens beschermd moeten worden tegen ongeoorloofd gebruik of toegang.

 • Finance Hackathon
  Blok 6
  1

  Pas je opgedane inzichten toe op een uitdagende praktijkcasus.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Managerial Corporate Finance
  Blok 1
  3

  Ontwikkel een fundamenteel, conceptueel kader om investerings- en financieringsbeslissingen binnen organisaties te nemen.

 • Operations & Supply Chain Management
  Blok 1
  1

  Ontwikkel een bredere kijk op de operationele processen binnen de organisatie en met stakeholders buiten het bedrijf (People, Planet, Profit).

 • Performance Management, Risk & Governance
  Blok 1
  3

  Leer over de uitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd bij het nastreven van hun doelstellingen.

 • Financial Analysis & Valuation
  Blok 2
  3

  Analyseer financiële overzichten vanuit het perspectief van de gebruiker (bijv. analist, belegger in aandelen of ratingbureau).

 • Strategic Cost and Value Management
  Blok 2
  3

  Leer hoe management accounting de ontwikkeling en implementatie van een bedrijfsstrategie kan vergemakkelijken.

 • Treasury Management
  Blok 3
  1

  Verdiep je in de toegevoegde waarde van corporate treasuryactiviteiten en –afdelingen voor de organisatie.

 • Data Analytics: Machine Learning
  Blok 4
  Blok 5

  Leer hoe je data effectief kunt analyseren, interpreteren en integreren in de organisatiestrategie om weloverwogen beslissingen te nemen en een concurrentievoordeel te behalen.

 • Theory & Empirical Analysis in Management Accounting
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  2

  Ontwikkel je onderzoeksvoorstel en houdt rekening met belangrijke aandachtspunten.

 • Advanced Data Science
  Blok 5
  Blok 6
  2

  Leer wat datamanagement is en waarom het belangrijk is voor organisaties. Ontdek hoe gegevens beschermd moeten worden tegen ongeoorloofd gebruik of toegang.

 • Finance Function Design and Change
  Blok 6
  1

  Leer omgaan met vraagstukken rondom de inrichting en aanpassing van de financiële functie in organisaties. CFO’s en financieel managers van verschillende organisaties vertellen hoe zij deze kwesties aanpakken.

 • Thesis
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  12

  Je sluit de EMFC af met een praktijkonderzoek, waar je een thesis over schrijft. Met behulp van data science selecteer je een vraagstuk uit je eigen organisatie.

Hein van Schie, business controller bij KLM
De vakken en opdrachten leggen steeds de link met de praktijk. Daardoor maak je al vanaf de start van de opleiding gemakkelijk de vertaalslag naar je eigen werk. Hein van Schie, business controller bij KLM Lees Hein's testimonial

Verkort RC-programma voor RA’s

Ben je al registeraccountant (RA Theoretisch) en heb je een sterk business controller-profiel? Dan kun je aan de Universiteit van Amsterdam een verkort RC-programma van 18 maanden volgen. Deze verkorte opleiding levert je de titel Executive Master of Finance & Control (MSc) op. Het verkorte programma start alleen in september.

‘Er wordt in het curriculum uitgebreid aandacht besteed aan Environment, Social & Governance (ESG) factoren’

Joris Eijkelhof (student EMFC): ‘Tijdens de opleiding leer je niet alleen de financiële doelen, maar ook de duurzaamheids- en sociale doelen van je organisatie te behalen.’

Praktijkscriptie

Je sluit de EMFC af met een praktijkonderzoek, waar je een thesis over schrijft. Met behulp van data science selecteer je een vraagstuk uit je eigen organisatie. Na een introductie over data science en de toepassing op accountingvraagstukken, formuleer je je praktijkvraag en start je je onderzoek. Tijdens je onderzoek kun je rekenen op de begeleiding van ons specialistische docententeam. Alles om meerwaarde te creëren voor jou en je organisatie.

Stevig verankerd

De Amsterdam Business School heeft een breed aanbod aan succesvolle executive programma’s, zoals de MBA, MBA Big Data, Executive MSc in International Finance (MIF) en diverse Lean Six Sigma-opleidingen. Door onderlinge samenwerking en uitwisseling ben je verzekerd van een programma waarin de competenties van verschillende programma’s stevig binnen de EMFC verankerd zijn.

Marjolein van Hage, Chief Financial Officer bij Omnimap
Het programma wordt elk jaar geactualiseerd naar aanleiding van actuele ontwikkelingen én de feedback van studenten. Marjolein van Hage, Chief Financial Officer bij Omnimap Lees Marjolein's testimonial