For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
Bachelor

Actuariële Wetenschappen

Compare programme

Moet een stevige roker meer premie betalen voor een ziektekostenverzekering dan een niet-roker? En mensen met een erfelijke ziekte: meer of minder premie? Een actuaris schat complexe financiële risico’s in, bijvoorbeeld rondom financieel-economische crises, brand- of aardbevingsschade, vergrijzing en sterfte. Dus, ben je goed met getallen en complexe vraagstukken? Dan is Actuariële Wetenschappen jouw studie, en Amsterdam jouw stad.

Help organisaties zicht te krijgen op de financiële gevolgen van risico's

Als toekomstige deskundige analyseer je over de financiële gevolgen van economische ontwikkelingen en risico's. Met behulp van wiskunde, statistiek en financiële theorieën bereken je de kans dat iets zich in de toekomst voordoet. Vooral verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen kunnen niet zonder jouw inzichten en advies. 

Tijdens je studie duik je in de meest gebruikte theorieën en modellen. Ook leer je om deze toe te passen binnen een bedrijf.

UvA bachelor Actuariële Wetenschappen uitgelegd

Ontdek in 120 seconden wat de studie Actuariële Wetenschappen inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Carrière

Er is veel vraag naar actuarissen op de arbeidsmarkt

Master

Alleen aan de UvA kun je een bachelor én master in Actuariële Wetenschappen volgen

Begeleiding

Profiteer van academische en niet-academische ondersteuning

Gastcolleges

Leer van experts uit allerlei sectoren

Top-5 redenen om Actuariële Wetenschappen te studeren aan de UvA

 1. Vind snel een baan
  Er is niet alleen in de verzekeringssector veel vraag naar financieel en statistisch onderlegde actuarissen, maar ook in talloze andere commerciële en non-profit-sectoren.
 2. Profiteer van academische en niet-academische ondersteuning
  Tijdens je bachelor bieden wij je studiebegeleiding. Bij ons Career Centre kun je terecht voor uitgebreide wetenschappelijke begeleiding en individuele ondersteuning. Ook kun je meedoen aan carrière-, academische en netwerkevenementen die de studievereniging VSAE organiseert.
 3. Leer van experts uit allerlei sectoren
  Het studieprogramma van de bachelor Actuariële Wetenschappen is afwisselend. Je krijgt gastcolleges van deskundigen die werken bij belangrijke instellingen als de Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). Zij geven je een goede indruk van je toekomstige werkomgeving.
 4. Internationale omgeving
  Je studeert in een internationale omgeving in hartje Amsterdam. In deze regio vind je een scala aan internationale bedrijven waar je mogelijk na je afstuderen kunt gaan werken.
 5. Studeer aan een internationale topuniversiteit
  Je volgt de BSc Actuariële Wetenschappen aan de Amsterdam School of Economics, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Hiermee heb je een diploma op zak van een van de beste universiteiten ter wereld. Dit geeft je meteen al een voorsprong op de arbeidsmarkt.
Copyright: Economics and Business
Je gebruikt wiskunde om actuele vraagstukken op te lossen Nousjka de Lange, student BSc Actuariële Wetenschappen Lees Nousjka's ervaringen met deze bachelor

Na je studie

Deze bachelor is je eerste stap om volledig gediplomeerd actuaris te worden. Na de bachelor Actuariële Wetenschappen kun je je studie vervolgen met een aansluitend masterprogramma of starten met een eerste baan. Er is veel vraag naar actuarissen op de arbeidsmarkt. Als actuaris kun je een baan krijgen bij organisaties als:

 • verzekeringsmaatschappijen
 • consultancybedrijven 
 • pensioenfondsen
 • overheidsinstellingen
 • financiële instellingen (nationale of Europese banken)
'Praktische benadering van wiskundige en programmeervaardigheden'

Bekijk Didier's ervaringen met de BSc Actuariële Wetenschappen.

Past Actuariële Wetenschappen bij jou?

Herken je jezelf in onderstaand profiel? Dan zou Actuariële Wetenschappen voor jou wel eens de juiste keuze kunnen zijn:

 • Wiskunde is een van je favoriete vakken.
 • Je hebt niet alleen affiniteit met cijfers, maar ook met de achterliggende sociale realiteit. Je bent een abstracte denker en beschikt over een uitstekend analytisch vermogen.
 • Je haalt hoge cijfers voor Engels.
 • Je kunt zelfstandig werken: je weet hoe je een bibliotheek moet gebruiken.
 • Je neemt graag het initiatief en staat open voor nieuwe (leer)ervaringen.
Vergelijking Actuariële Wetenschappen en Econometrie

Ben je benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten tussen onze bacheloropleidingen Actuariële Wetenschappen en Econometrie? Bekijk de infographic. Twijfel je nog tussen een aantal andere opleidingen? Met de vergelijkingstool kun je precies zien waarin de opleidingen waarin jij geïnteresseerd bent van elkaar verschillen. Maak de opleidingen waarin je interesse hebt favoriet door op het hartje te klikken en vergelijk.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Actuariële wetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Engels
Accreditatie
Koninklijk Actuarieel Genootschap
Toelatingseisen
Open
Start
September
CROHO-code
56411
Locatie
Roeterseilandcampus