Het curriculum bestaat uit algemene managementvakken en vakken die gericht zijn op de gezondheidszorg. Literatuur en documentatie zijn hoofdzakelijk in het Engels, maar tijdens de colleges en workshops wordt Nederlands gesproken.
De volgende vakken komen aan bod.
Ook in de gezondheidssector leggen organisaties verantwoording af door hun activiteiten in financiële termen uit te leggen.
Na afronding van dit vak:
Het managen van een verandering hoort bij de verantwoordelijkheid van een manager. Je krijgt inzicht in de relevante theorie en praktijk van verandermanagement.
Na afronding van dit vak:
Ziekenhuizen, verzekeraars en de politiek hebben invloed op de praktijk van de zorg. Je krijgt inzicht in de rol van alle spelers in het veld en leert de Nederlandse markt te doorgronden.
Na afronding van dit vak:
Je bekijkt jouw eigen leer- en werkstijl om erachter te komen welke manier van leidinggeven bij je past.
Na afronding van dit vak:
Ethische besluitvorming speelt een steeds grotere rol in organisaties, ook binnen de gezondheidssector.
Na afronding van dit vak:
Dit vak bestaat uit 3 workshops: Policy & Academic Writing, Crisis Management & Healthcare Law.
Als manager heb je naast de nodige kennis over een breed scala aan vakgebieden ook managementvaardigheden nodig. Je leert deze vaardigheden op verschillende posities en in diverse lagen binnen de organisatie toe te passen.
Na afronding van dit vak:
Een organisatie leiden betekent continu kijken waar het beter kan. Je doet professionele vaardigheden op om veranderingen aan te pakken.
Na afronding van dit vak:
Voor goede beslissingen heb je goede informatie nodig. Ook moet je de juiste informatie uit statistieken kunnen filteren. Je leert de meest voorkomende statistische concepten en technieken op het gebied van management en in de zorg kennen.
Na afronding van dit vak:
Hoe zorg je als organisatie voor klantwaarde? Je verdiept je in marketing, customer journeys en doelgroepanalyse.
Na afronding van dit vak:
Je leert hoe je teams en individuen motiveert en inspireert. Je krijgt inzicht in hoe je individuen en groepen kunt leiden om organisatorische problemen effectief op te lossen en prestaties op lange termijn te maximaliseren.
Na afronding van dit vak:
Je verdiept je in de taken en verantwoordelijkheden van de CEO en de Raad van Bestuur en de instrumenten die ze kunnen inzetten. Je legt een basis om zelf een effectieve manager te zijn.
Na afronding van dit vak:
Wat moet de strategie zijn voor complexe organisaties met meerdere onderdelen om meer waarde te creëren dan de som der delen? Met deze vraag als uitgangspunt verbeter je je probleemoplossende vaardigheden en strategisch denkvermogen.
Na afronding van dit vak:
Operations and Supply Chain Management (OSCM) heeft alles te maken met de kwaliteit en kosten van een bedrijfsproces. Data analytics kan hierbij worden gebruiken om processen te verbeteren.
Na afronding van het vak:
Je maakt je de basis van budgetbeheer en kostenramingen eigen. En je gaat tools gebruiken die jou grip geven op de financiën van je organisatie.
Na afronding van dit vak:
Zorgen voor kwaliteit van zorg en veiligheid is een taak van iedereen die in de zorg werkt. Zorg is complex en de kwaliteit vraagt om een integrale aanpak. Het managen van kwaliteit en veiligheid is de eerste verantwoordelijkheid van een leidinggevende.
Na afronding van dit vak:
Om de zorg te verbeteren zijn hard - en soft skills nodig. Theoretisch begrip en praktische kennis moeten samengaan om problemen op te lossen en begaanbare paden van implementatie te kunnen schetsen. De organisatie en dus ook de uitdagingen voor de gezondheidszorg, ligt op meerdere niveaus; op het niveau van de samenleving (de rol van de staat, regelgeving), op regionaal niveau (multidisciplinaire samenwerking), op het niveau van individuele instellingen (governance) en op operationeel niveau (uitvoering organisatie en klinische processen). Alle niveaus zijn nodig om verbeteringen in de gezondheidszorg mogelijk te maken en om innovaties in de zorg productief te laten zijn.
Na afronding van dit vak:
In de zorg zijn de bestuurlijke uitdagingen groot. Om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg wordt al een aantal jaren stevig ingezet op het leveren van de juiste zorg op de juiste plek. Dit stelt hoge eisen aan samenwerking tussen zorgaanbieders, maar de bekostigingssystemen zijn hierop niet ingericht. Onzekerheden over de bekostiging en de druk op de exploitatie door de krapte op de arbeidsmarkt zorgen voor financiële onzekerheden bij zorgaanbieders. Dit leidt tot terughoudendheid om te investeren, terwijl juist nu investeringen in innovatie, digitalisering en duurzaamheid nodig zijn.
Na afronding van dit vak:
Je gaat de dialoog aan met medewerkers van organisaties binnen en buiten de gezondheidszorg. Zo krijg je inzicht in de onderwerpen die je tijdens je studie tegen bent gekomen.
Het doel van deze reis is:
Je kiest binnen je eigen organisatie een thema of vraagstuk en gaat op zoek naar de oplossing.
Met dit project leer je:
Op zoek naar uitgebreidere informatie over de vakken?
Heb je vragen over de MBA in Healthcare Management?