For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
Alles is economie. Elk bedrijf, elke overheid en elk individu heeft ermee te maken. Heel veel bedrijven en instellingen zijn dan ook op zoek naar slimme mensen die begrijpen hoe de economie werkt. En economische vragen kunnen oplossen. De bachelor Economics and Business Economics bereidt je goed voor op een baan. Overigens gaan de meeste studenten verder met een masterprogramma. Want door je verder te specialiseren, vergroot je je kansen op de banenmarkt.

Specialiseer je met een master

Met het bachelordiploma Economics and Business Economics heb je directe toegang tot verschillende masters van UvA Economie en Bedrijfskunde, afhankelijk van je major en studierichting.

Heb je tijdens je bachelor een minor in een specifieke discipline gevolgd? Zo ja, dan kan het zijn dat je de masteropleiding in die discipline kan doen. Voor sommige masters gelden andere of uitgebreidere instroomeisen.

Masters waarin je direct kunt doorstromen
  • Accountancy and Control

    Tijdens de 1-jarige MSc Accountancy and Control bereid je je voor op een carrière in accountancy of in control. Het programma biedt jou een uitdagende combinatie van academische vakken en de toepassing van internationale financiële rapportagestandaarden in real-life cases. Je ontwikkelt jouw intellectuele vaardigheden, vergroot je professionele kennis en krijgt inzicht in de laatste belangrijke toepassingen binnen dit vakgebied. Je kunt direct doorstromen in deze master als je tijdens je bachelor de major Business Economics, studierichting Accountancy and Control hebt gevolgd.

  • Business Economics

    Na het volgen van de major Economics, studierichting Organisational Economics of studierichting Finance van de major Business Economics kun je direct doorstromen in de master Business Economics. In deze 1-jarige master leer je hoe je onderzoek doet binnen bedrijfseconomische vraagstukken. Je kunt kiezen uit 2 specialisatierichtingen (tracks): Managerial Economics and Strategy en Neuroeconomics.

  • Finance

    Heb je de major Business Economics, studierichting Finance gevolgd? Dan kun je doorstromen in onze master in Finance. Hierin krijg je een diepgaand begrip van financiële beslismethoden en markten. Ook leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om bij jouw eerste werkgever stevig in je schoenen te staan. Verdiep je in een van de 6 tracks van deze master, en word expert in jouw interessegebied.

  • Economics

    Wanneer je de major Economics hebt gevolgd kun je verder studeren in de master Economics. Deze master is speciaal voor studenten die zijn geïnteresseerd in wat de wereld in beweging houdt en die impact willen maken. In de master leer je van experts over hoe je onze economie toekomstbestendig kunt maken. Je kunt kiezen uit 6 specialisatierichtingen (tracks).

  • Entrepreneurship (samenwerking VU en UvA)

    Vanuit beide majors kun je doorstromen in de master in Entrepreneurship. Deze master staat in het teken van het omzetten van mogelijkheden in acties. Het denken en reageren als een entrepreneur is in je voordeel als werknemer of eigenaar van een bedrijf. Deze master is een samenwerking met VU Amsterdam.

Waar werken onze afgestudeerden?

Als econoom of bedrijfseconoom kun je terecht bij:

  • Financieel analist, beurshandelaar, investeringsdeskundige, controller of accountmanager (bijvoorbeeld bij multinationals, banken, pensioenfondsen of verzekeraars)
  • Business analist, strategisch consultant, data-analist of portfoliomanager (Bijvoorbeeld bij grote of kleine bedrijven in allerlei sectoren).
  • Economisch adviseur of beleidsmedewerker (bijvoorbeeld bij een ministerie)
  • Onderzoeker of promovendus (bijvoorbeeld bij een academische instelling)
  • Accountant
  • Management consultant
'Het is fijn om op de campus te zijn. Je voelt je echt onderdeel van de universiteit.'

Tibor Kalanos: 'Amsterdam is de grootste stad van Nederland, er zijn veel internationale bedrijven en de universiteit heeft een internationaal karakter. Dit is iets wat ik heel fijn vind. Het geeft me het gevoel deel uit te maken van de stad en de universiteit zelf. De campus ligt midden in de stad, met alle voorzieningen binnen handbereik. Volgens mij is dit redelijk uniek en iets wat je niet snel ergens anders vindt.'

Carrièrevoorbereiding tijdens je bachelor

Om je voor te bereiden op je carrière en de arbeidsmarkt biedt het Economics and Business Career Centre (EBCC) verschillende mogelijkheden om je professionele vaardigheden te ontwikkelen. Je kunt hier o.a. terecht voor een loopbaanvraag, hulp bij stages, inspirerende workshops en netwerkevents om in contact te komen met professionals uit de arbeidsmarkt.

Carrière-evenementen

Het Career Centre organiseert jaarlijks grote carrière-evenementen. Vaak samen met studieverenigingen. Een greep uit het aanbod:

  • 'EBCC Invites' waar professionals vertellen over hun baan en hoe zij daar terecht zijn gekomen.
  • Workshops om je professionele vaardigheden te ontwikkelen.
  • Workshops om je wegwijs te maken in de Nederlandse arbeidsmarkt.
  • Workshops om praktische sollicitatievaardigheden te ontwikkelen.
  • 'Fuckup night’ waar je op een vermakelijke manier een beeld krijgt van de loopbaanervaringen van alumni.

Daarnaast worden er vele andere grote carrière-evenementen georganiseerd, waar je in contact kunt komen met je toekomstige werkgever. Zo zijn er de Career month junior, de Amsterdamse carrièredagen, de FSA-beroependagen, de International Finance Days, het Amsterdam Marketing event en het Amsterdam Recruitment event.

Veelgestelde vragen
  • Wat kun je worden als je Economics and Business Economics hebt gestudeerd?

    Als student Economics and Business Economics heb je zeer goede carrièreperspectieven. Elk bedrijf heeft een goede econoom nodig die economische vragen kan oplossen. Als econoom of bedrijfseconoom kun je gaan werken bij onder andere multinationals, banken, ministeries en grote en kleinere bedrijven in allerlei sectoren. Je gaat dan bijvoorbeeld aan de slag als financieel analist, beurshandelaar, economisch adviseur of accountant. Veel van onze studenten kiezen ervoor om een masteropleiding na hun bachelor te volgen om zich verder te specialiseren en hun carrièreperspectieven te optimaliseren.

  • Kun je tijdens je studie al in contact komen met potentiële werkgevers?

    Sefa, de studievereniging voor alle studenten van Economics and Business, organiseert jaarlijks meerdere (online) carrière-evenementen, waar je potentiële toekomstige werkgevers kunt ontmoeten. Daarnaast kun je regelmatig gastcolleges volgen van bedrijven en overheidsinstanties.