For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
Bedrijfskunde in deeltijd

Track: Leadership & Management

Welke invloed hebben medewerkers op het succes van een organisatie? Hoe kun je het functioneren van individuen, teams en de organisatie laten aansluiten op de bedrijfsdoelen? Wil je jouw kennis over het leiden en motiveren van werknemers in organisaties vergroten, dan is deze track voor jou. De Leadership & Management track is een van de 3 tracks waaruit je kunt kiezen in onze 1,5-jarige MSc Bedrijfskunde in deeltijd. De opleiding is ontwikkeld voor ambitieuze professionals die hun kennis over bedrijfskunde willen verbreden en hun strategisch inzicht en besluitvaardigheid willen optimaliseren.

Leadership & Management

Personeelsbeleid wordt steeds belangrijker voor bedrijven om te kunnen concurreren. Hoe kun je medewerkers en teams effectief aansturen? Welke vormen van leiderschap kun je het beste toepassen? In deze track raak je thuis in belangrijke theorieën en onderzoeksresultaten over deze cruciale onderwerpen.

Leer wat mensen motiveert om te presteren en waarom ze uitblinken of ondermaats presteren in groepen en organisaties. We dagen je uit om te schakelen tussen theorie en praktijk, tussen het strategische en het operationele niveau. Maar ook tussen het perspectief van zowel de manager als de medewerker. Deze benadering helpt je om effectievere besluiten te nemen in je rol als manager.

Vakken in deze track

 • Theories of Leadership and Management

  Wat is de impact van leiderschap op het gedrag en de prestaties van mensen, teams en organisaties? We bespreken en beoordelen verschillende theorieën om de problemen en uitdagingen binnen de organisatie te analyseren vanuit het een leiderschaps- en managementperspectief.

  Na afronding van dit vak:

  • kun je belangrijke theorieën uitleggen over leiderschap en management;
  • analyseer je problemen en uitdagingen waar bedrijven mee te maken hebben bij de aansturing van mensen, teams en organisaties en weet je deze op te lossen.
 • Leadership

  Verdiep je in de belangrijkste actuele theorieën en onderzoeken over leiderschap. We bespreken de belangrijkste effecten van leiderschap op het gedrag en de motivatie van medewerkers.

  Na afronding van dit vak:

  • analyseer je problemen, dilemma's en interventies binnen het leiderschap vanuit een ethische invalshoek;
  • kun je wetenschappelijke literatuur over leiderschap vinden, evalueren en verbanden leggen. Je past deze kennis toe om praktische vragen in specifieke situaties op te lossen;
  • heb je de vaardigheden om onderzoeksresultaten en praktische implicaties op een duidelijke, beknopte manier te presenteren en samen te werken en in teamverband aan het bereiken van een gezamenlijk doel.
 • Managing People Strategically

  Je put uit actuele theorieën over personeelsbeleid. Hoe proberen organisaties mensen in te zetten om een concurrentievoordeel te behalen? Welke rol speelt het personeelsbeleid?

  Na afronding van dit vak:

  • beargumenteer je hoe strategisch personeelsbeleid invloed heeft op het persoonlijk welzijn;
  • analyseer je welke rol managers en HRM-professionals hebben bij de strategische aansturing van mensen;
  • kun je een oordeel vellen over hoe HRM met haar beleid en werkwijze kan bijdragen aan ethisch- en maatschappelijk verantwoorde arbeidspraktijken.

Praktijkvoorbeeld: bol.com

Leadership and Management track, bol.com

bol.com heeft het SCORE-programma opgezet: winkelmedewerkers en andere bol-professionals werken samen in zelfstandige multidisciplinaire teams. Het doel is de samenwerking tussen de winkel- en andere professionele disciplines te verbeteren.  Hoe kan het management deze teams effectief steunen om hun doelen te bereiken en ze tegelijkertijd genoeg vrijheid geven?

Actualiteiten

Tijdens de colleges bespreek je krantenkoppen en relevante actualiteiten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Google staat hoog aangeschreven als 'beste bedrijf om voor te werken’. De multinational biedt medewerkers allerlei extraatjes, van een complete speelplaats in de pauze tot een fantastische werkplek en luxe lunchmenu's. Waarom doet Google dat? Hoe kan dit helpen om bedrijfsdoelen te halen? Zou het ook voor jouw bedrijf kunnen werken?
 • ING en veel andere bedrijven omarmen flexwerken (agile). Ze stappen van een hiërarchische structuur over op zelfsturende teams. Welke gevolgen heeft dit voor leiderschap en management? Hoe zorg je ervoor dat iedereen goed en gemotiveerd werkt en het gemeenschappelijke bedrijfsdoel blijft nastreven?

Leadership & Management en andere tracks

Leadership & Management is een van de 3 tracks in onze master Bedrijfskunde in deeltijd. Spreekt de track Strategy of Digital Business je meer aan? Lees meer informatie over die tracks.