10 December 2024
Innatera is een halfgeleiderbedrijf dat een zeer innovatieve AI-chip ontwikkelde met een radicaal nieuwe computerarchitectuur die nabootst hoe het menselijk breinpatronen in zintuiglijke data herkent. Dat stelt deze chip in staat om sensordata vele malen energie-efficiënter en sneller te verwerken dan conventionele oplossingen. Juryvoorzitter Henk Volberda: ‘De procesarchitectuur van Innatera breekt met de computermodellen die al meer dan vijftig jaar in de industrie worden gebruikt. De potentiële impact van de chiptechnologie is groot, want er komen elk jaar zo’n vier miljard nieuwe apparaten ‘online’, elk voorzien van tientallen sensoren die een stortvloed aan data genereren die wordt verwerkt in datacenters. De energiebelasting van het continu streamen van data via communicatielinks en het verwerken ervan op energieverslindende processors in de cloud is enorm. Door energie-efficiënte en hoogwaardige intelligentie dicht bij de sensor te plaatsen, maakt dit in Rijswijk gevestigde bedrijf het mogelijk om de energiekosten van het verwerken van sensordata significant te verlagen.’
Het Schiedamse bedrijf Huisman is een innovatieve wereldleider in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van zware constructieapparatuur voor onder meer de maritieme industrie, hernieuwbare energie, olie, gas en civiele techniek. Het produceert de grootste kranen ter wereld en introduceerde diverse innovaties die de industriestandaard zijn geworden. Enkele voorbeelden zijn een zeer lichte, nauwkeurige kraan voor het installeren van windparken op zee, een deinings-compenserende boorplatformvloer, een getijdecentrale voor de opwekking van voorspelbare getijde-energie, en unieke boortorens en boorschepen die ruim 50% minder CO2 uitstoten dan conventionele schepen. Volberda: ‘Dit maakbedrijf illustreert bij uitstek dat ook onze grote bedrijven heel innovatief kunnen zijn en blijven, en daarmee ook veel impact kunnen hebben. Zo wordt meer dan zeventig procent van de offshore windparken wereldwijd geïnstalleerd met equipment van Huisman. Daarmee speelt het bedrijf een belangrijke rol in het faciliteren van de benodigde groei van hernieuwbare energie.’
Plinkr is een sociale onderneming die innovatieve oplossingen ontwikkelt voor de financiële hulpverlening die inmiddels in ruim vijftig Nederlandse gemeenten zijn ingezet, waaronder in Amsterdam en Rotterdam. Plinkr ontvangt de innovatieprijs vanwege de impact van de combinatie van twee unieke digitale oplossingen die het bedrijf introduceerde. De eerste oplossing, Plinkr Platform, ondersteunt gemeenten en hun vele partners om het netwerk van organisaties die actief zijn in de financiële hulpverlening, te stroomlijnen. Volberda: ‘Dat is echt hard nodig, want de samenwerking tussen schuldhulpverleners, sociaal raadslieden, vrijwilligers, wijkteams en andere partijen die mensen helpen met geldzaken, blijkt vaak moeizaam te verlopen, en de regierol vanuit gemeenten is complex. Plinkrs innovatie zorgt er aantoonbaar voor dat meer inwoners met geldzorgen de hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben, met de inwoner zelf aan het stuur.’ De andere innovatieve oplossing, Plinkr Nazorg, is op nazorggebied inmiddels de meest ingezette methode in Nederland.
De andere genomineerden dit jaar waren: Daito Design, Kreber, Phalanxes, Portbase, PureBlue, Van der Lee Turbo Systems en Zytec. Elk van de genomineerde organisaties is onderscheidend op het vlak van innovatie, en draagt met innovatieve oplossingen op doeltreffende wijze bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. De shortlist kwam tot stand op basis van een grootschalig surveyonderzoek en aanvullend onderzoek in de vorm van deskresearch en verdiepende interviews. Uit de tien genomineerde organisaties koos de jury de drie winnaars. De jury lette onder andere op de mate van technologische nieuwheid, marktpositie, de maatschappelijke impact van de innovatie, en (innovatieve) organisatiekenmerken.
De jury, voorgezeten door UvA-hoogleraar en ACBI-directeur Henk Volberda, bestond uit: Nienke Dijkstra (Director Start- & Scale-Ups, SME, bij TNO), Eveliene Langedijk (MT-lid en Director Innovatie bij belangenvereniging FME), Thomas Grosfeld (Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW MKB Nederland), Ewald Smits (Co-founder MT MediaGroep), Tjerk Opmeer (Directeur Innovatie en Kennis, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Greet Prins (Bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel , Jan Slagter (Managing Director Omroep MAX), Albert Jan Thomassen (Directeur FBNed) en Pieter Waasdorp (Directeur Ondernemerschap, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).