For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl

ABS in the media - all publications

Below, you find an overview of media publications of the Amsterdam Business School researchers. If you have another online news publication to add on this page, please email the link to the publication to redactie-feb@uva.nl.

Results: 1 - 30 of 182
Results: 1 - 30 of 182
 • Hoe innovatief is de Nederlandse sportsector?

  Om in kaart te brengen hoe innovatief de Nederlandse sportsector is, vroeg het Topteam Sport Henk Volberda een Sportinnovatiemonitor op te zetten. Sport en Strategie, 11 januari 2020.

 • Wat voor stad wil Amsterdam zijn: 3 scenario’s

  Gaat Amsterdam verder als internationaal bolwerk, of als regionale metropool? Willemijn van Dolen, Marc Salomon, Barbara Baarsma deden onderzoek samen met de VU en de Boston Consulting Group onderzoek. Parool, 10 januari 2020.

 • Amsterdammers willen groenafval scheiden

  Driekwart van de Amsterdammers levert hun groenafval liever gescheiden in. 94 procent ziet organisch afval als waardevol. Dit blijkt uit een onderzoek van hoogleraar Ans Kolk. P+, 9 januari 2020.

 • Missen van milieutarget moet pijn doen

  Als bedrijven milieudoelen onderschrijven, dan moet het missen van die doelen ook echt consequenties hebben voor de beloning, meent Jan Bouwens. Accountant, 8 januari 2020.

 • ‘Managers zijn bang dat ze hun mensen niet meekrijgen’: geen digitale innovatie zonder sociale innovatie

  ‘De meeste bedrijven zijn wel bezig met big data, cloud computing en e-commerce, maar met AI, VR, 3D-printen en blockchain-technologie staan ze nog maar aan het begin', zegt Henk Volberda. Link Magazine, 6 januari 2020.

 • Moet de smartphone verbannen worden uit het schoolgebouw?

  De resultaten van Nederlandse schoolkinderen blijven maar kelderen. Daarom moeten we smartphones verbannen uit het schoolgebouw. Daarvoor pleit Alexander Rinnooy Kan. WNL, 5 januari 2020.

 • Visieloze hervorming huurtoeslag is schot in het duister

  'Er is brede consensus dat het huidige toeslagenstelsel op de schop moet. De meest voor de hand liggende maatregel is het verhogen van het minimum inkomen', aldus Johan Conijn. FD, 4 januari 2020.

 • Gedupeerden failliete verzekeraar Conservatrix: 'Voel me belazerd'

  René Doff gelooft niet dat de gedupeerden al hun geld kwijt zijn. 'Dat er geen vangnet is, klopt. Daar is in Europa bewust voor gekozen.' Volgens hem moet er nu in alle rust worden gekeken naar een oplossing. NOS, 2 januari 2020.

 • Econoom: 'Vooral landbouwsector profiteert van brexitdeal'

  Arnoud Boot heeft de indruk dat de onderhandelaars er via alle gemaakte handelsafspraken in zijn geslaagd om een brexit te regelen die eigenlijk geen brexit is te noemen. Dat is volgens hem gunstig. Nieuwe Oogst, 28 december 2020.

 • 6 EB-onderzoekers in Economentop 40 2020

  Thomas Buser, Cars Hommes, Theo Offerman, Arthur Schram, Hessel Oosterbeek en Vladimir Vladimirov staan in de lijst van 40 meest gepubliceerde economen in Nederland. ESB, 17 december 2020.

 • 'Nederland na Scandinavische landen beste in staat om uit coronacrisis te komen'

  'Hoewel we nu in een harde lockdown zitten, is de Nederlandse economie dermate robuust dat die zich goed uit deze crisis kan transformeren', aldus Henk Volberda. NOS, 16 december 2020.

 • Hoe je ook op afstand van elkaar succesvol blijft innoveren

  Er werd dit jaar geïnvesteerd in nieuwe businessmodellen, wat leidde tot meer innovatie. Henk Volberda: 'Toen klanten niet meer bereikbaar waren op de 'oude' manier ontstond de haast om online distributiekanalen en e-commerce-modellen rap uit te rollen. MT/Sprout, 15 december 2020.

 • Willemijn van Dolen op NOS Journaal over loskoppelen Facebook

  Tijdens het 20.00 uur journaal praat Willemijn van Dolen over de oneerlijke concurrentiepositie van Facebook. NOS, 10 december 2020.

 • Woningbouw moet miljarden euro’s extra krijgen

  Voor de woningmarkt is een toename van de nieuwbouw het belangrijkst. Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bezig te zaaien waar haar opvolgers kunnen oogsten, schrijft Johan Conijn. FD, 10 december 2020.

 • Niet elk mens is een machine

  Om gezond eten te promoten wordt vaak de metafoor gebruikt van een mens als machine. Andrea Weihrauch verteld bij BNR waarom deze beeldspraak voor sommigen goed werk, maar voor anderen helemaal niet. BNR, 3 december 2020.

 • Handhaaf strenger waar de opkomst bij verkiezingen laag is

  2 weken geleden verzetten burgemeesters zich tegen regiospecifieke lockdownmaatregelen, met het argument dat het virus geen regiogrenzen kent. Volgens Jan Bouwens gaat dat argument niet op. NRC, 3 december 2020.

 • Disruptie van de financiële functie: stimulans voor het leven lang leren

  'Als financieel professionals willen voorkomen dat hun baan wordt uitgehold of verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken', aldus Frank Verbeeten. Executive Finance, 26 november 2020.

 • Wereldmarkt pootgoed botst niet met kringlooplandbouw

  Volgens Arnoud Boot vallen de 'lobby-argumenten' dat de sector een groot economisch belang heeft in het niet bij het feit dat ze een bijdrage levert aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Argo en Chemie, 25 november 2020.

 • Hoe efficiëntie de Nederlandse zorg al jarenlang kwetsbaar maakt

  Bij elke opleving van het coronavirus raakt het Nederlandse zorgstelsel direct overbelast. Hoe kan dit gebeuren? 'Corona was geen steentje in de vijver, het was een vrachtwagen die de vijver in reed', aldus Jaap van den Heuvel. NRC, 19 november 2020.

 • Het pensioenvermogen is zo groot, pensionado’s kunnen rentenieren

  Pensioenen kunnen worden betaald uit de rendementen, zonder dat op het totale vermogen wordt ingeteerd, meent Bernard van Praag. NRC, 3 november 2020.

 • Werknemers in facilitaire branches mogen niet dupe worden van coronacrisis

  Tijdens de talkshow 'Verantwoordelijk marktgedrag juist tijdens corona' waren de gasten, waaronder Alexander Rinnooy Kan, het erover eens dat veel organisaties het heel zwaar hebben, maar dat dit geen excuus is voor het afwentelen van de risico’s op andere partijen. Facility Wereld, 5 november 2020.

 • Continuïteit kan niet in een getal worden uitgedrukt

  Accountants moeten de continuïteit op één punt bepalen: er is wel of geen zorg over de vraag of de organisatie op eigen benen kan voortbestaan. Hierdoor bestaat de neiging dit alleen te doen als er sprake is van een continuïteitskwestie, zegt Jan Bouwens. Accountant, 3 november 2020.

 • Groene en zelfstandige Hoogovens – is dat mogelijk?

  Een club economen, waaronder Wout Buitleaar, en oud-directeuren gelooft dat Tata Steel in IJmuiden weer zelfstandig kan worden. Verduurzaming speelt in hun plan een belangrijke rol. NRC, 31 oktober 2020.

 • 'Jongeren in problemen door te weinig financieel onderwijs'

  De financiële situatie van jongeren is vaak zorgwekkend en verkeerde beslissingen op jonge leeftijd kunnen later grote gevolgen hebben volgens Aisa Amagir. Nederlands Dagblad, 30 oktober 2020.

 • 'Zorg heeft behoefte aan coachende stijl van leidinggeven'

  Zorgbestuurders lijken te weinig opgewassen tegen de uitdagingen waar ze voor staan: ze moeten vooral goed kunnen omgaan met de complexiteit van de zorg binnen en tussen hun organisaties,' zegt Jaap van den Heuvel. Management Impact, 30 oktober 2020.

 • Visie voor het groeifonds?

  Waar moet het geld uit het Nationaal Groeifonds naartoe? 'Belangrijk is om te investeren in een langetermijnproject en daarmee in de toekomstige economie van Nederland', zegt Henk Volberda. De Ingenieur, 29 oktober 2020.

 • 'In 2025 wordt de helft van ons werk gedaan door machines'

  Over 5 jaar is bijna de helft van ons werk geautomatiseerd verwacht het World Economic Forum. 'Van medewerkers worden vaardigheden en kennis verwacht die aansluiten bij het digitale tijdperk', zegt Henk Volberda. RTLnieuws, 21 oktober 2020.

 • Bedrijven laten innovatie vooral over aan (niet zo witte) mannen

  Innovatieteams bestaan vaak vooral uit mannen. Maar zo heel wit zijn die niet: een kwart heeft een niet-Westerse achtergrond, blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor. MT, 19 oktober 2020.

 • Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

  De prijs is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business, onder leiding van Henk Volberda. Nieuwe Oogst, 19 oktober 2020.

 • Investeren in strategische HR-praktijken cruciaal voor innovatie

  Bedrijven die investeren in zowel technologie als in strategische HR-praktijken profiteren het meest van nieuwe groeimogelijkheden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Renée Rotmans. De Ondernemer, 9 oktober 2020.