For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

ABS in the media - all publications

Below, you find an overview of media publications of the Amsterdam Business School researchers. If you have another online news publication to add on this page, please email the link to the publication to redactie-feb@uva.nl.

Results: 1 - 30 of 115
Results: 1 - 30 of 115
 • WRR kan beter adviseren over veilige inzet software platforms

  Volgens een artikel heeft de WRR aangegeven dat Proctorio mogelijk een algoritme omvat dat bepaalt of studenten afkijken. Deze bewering is onjuist aldus Marc Salomon. 1 juli 2020.

 • Reclameboycot Facebook groeit

  De beleidsverandering die de campagne wil bereiken, zou kunnen worden ingezet omdat het Facebooks imago geen goed doet als bedrijven zich terugtrekken, zegt Willemijn van Dolen. NOS, 29 juni 2020.

 • Ons pensioen staat er veel beter voor dan we denken

  Een pensioencontract is een langetermijnrelatie, vaak van 60 jaar of meer. Wanneer je dat bedenkt, dan blijken de meeste pensioenfondsen kerngezond, aldus Bernard van Praag. ESB, 2 juni 2020.

 • Economenpanel| Pensioensakkoord, of toch niet...

  Koolmees hoopte vrijdag een nieuw pensioenstelsel naar de Tweede Kamer te sturen. Maar FNV stelde de ledenstemming uit. Hoe hoog is de nood voor een nieuw stelsel? Het economenpanel, met o.a. Arnoud Boot, legt het uit. BNR, 22 juni 2020.

 • De HEMA als beleggingsobject kan wel degelijk werken

  Uit onderzoek blijkt dat private equity-ondernemingen bedrijven een kans bieden die anders niet zou bestaan. Dat geldt ook voor de HEMA, aldus Jan Bouwens. Accountant, 19 juni 2020.

 • Innovatiekracht van flexwerkers

  Hoe gaan we om met flexibele krachten in relatie tot innovatie? Is het JA! Kom maar door met al die frisse ideeën! Of is het toch meer, oh jij bent er alleen even deze maand? Henk Volberda bespreekt het in BNR Werkverkenners, 16 juni 2020.

 • Unilever verhuist hoofdkantoor naar Londen: 'Op de lange termijn gevolgen voor Rotterdam'

  Unilever verhuist naar Londen. Volgens Unilever verandert er niets voor de medewerkers in Rotterdam. Toch denkt hoogleraar Henk Volberda dat Rotterdam op de lange termijn de gevolgen van dit nieuws gaat merken. RTV Rijnmand, 12 juni 2020.

 • Welkom in de reserveringscultuur: is het wel leuk als we de kroeg plannen?

  Volgens Wendelien van Eerde is het vermogen om een plan op te stellen en dit vervolgens consciëntieus uit te voeren iets dat sommige mensen wel, en anderen niet gegeven is. Parool, 6 juni 2020.

 • Maak van Tata Steel IJmuiden weer Hoogovens

  Hoogovens kan de uitdaging makkelijker aan als zelfstandige dan als dochteronderneming van een multinational die haar tot speelbal van kortetermijnoverwegingen maakt, volgens Buiterlaar (ABS), Joustra, Berghuis en van Tulder. FD, 3 juni 2020.

 • Stop hapsnapbeleid en maak passend ontwerp voor regulering huursector

  De zwaar bekritiseerde 'noodknop' is voorlopig van de baan. De noodknop diende excessieve huren tegen te gaan via een maximum huurniveau. Johan Conijn in het FD, 28 mei 2020.

 • Bij handhaving ontslagboete worden kwetsbare flexwerkers dubbel geraakt

  Wanneer er over afschaffing van de ontslagboete wordt gesproken worden flexmedewerkers vaak over het hoofd gezien. Zij worden hierdoor juist extra benadeeld zegt Arnoud Boot. FD, 27 mei 2020.

 • Testen, testen NOW

  Het zou goed zijn als bedrijven die in aanmerking willen komen voor de NOW-regeling, hun plannen voorleggen aan een team van deskundigen, vindt Jan Bouwens. Accountant, 25 mei 2020.

 • Arnoud Boot over de rekening van de coronacrisis

  Het tweede pakket aan noodmaatregelen roept de vraag op: hoe gaan we die rekening straks zo goed mogelijk verdelen? Op1, 18 mei 2020.

 • Roep om Nederlands ingrijpen bij 'onze' Hoogovens klinkt luider

  Moeten de Hoogovens van weer in Nederlandse handen komen? Henk Volberda over de nadelen van een eventuele private equity overname. FD, 25 mei 2020.

 • Maximale huurstijging vrije sector zal weinig verschil maken

  Minister Ollongren komt met maatregelen die de woningmarkt voor starters beter toegankelijk moeten maken. Johan Conijn verwacht niet dat deze maatregelen een al te grote impact zal hebben. Stadszaken, 19 mei 2020.

 • Ontwikkeling van medewerkers in crisistijd: een kostenpost of investering?

  "De economische gevolgen van COVID-19 raakt ons allemaal. Maar juist nu is aandacht voor je menselijke kapitaal zo belangrijk", aldus Henk Volberda. EVMI, 19 mei 2020.

 • Economenpanel | De economie start weer op

  Arnoud Boot over de versoepeling van de coronamaatregelen. Gaat dat zorgen voor een snel economisch herstel, of moeten we rekening houden met blijvende schade? BNR, 11 mei 2020.

 • Nederland, het voortbestaan van de euro staat op het spel

  Landen in Noord-Europa, zoals Nederland, profiteren meer van de euro dan het Zuiden. Nu meer solidariteit is daarom eigenbelang, schrijven de economen Luis Garicano en Enrico Perotti. NRC, 18 mei 2020.

 • Het pensioenakkoord verslechtert ons pensioenstelsel

  Begin juni werd het pensioenakkoord geboren. Maar zal deze baby wel gezonder blijken dan de baby die we nu met het badwater dreigen weg te gooien? Door Bernard van Praag. ESB, 29 augustus 2019.

 • Is de enorme staatsschuld door corona verantwoord?

  "Voor onze kinderen en kleinkinderen is van belang hoe wij de aarde achterlaten," zegt Arnoud Boot, “En dan hebben we het niet over geldstromen, maar over de echte, de reële economie.” Trouw, 10 mei 2020.

 • Woningmarkt Amsterdam trok zich weinig aan van eerdere pandemieën

  Wie denkt na de pandemie goedkoop een huis in Amsterdam te kunnen kopen, komt waarschijnlijk bedrogen uit blijkt uit onderzoek van promovendus Matthijs Korevaar en Marc Francke. Maastricht University, 7 mei 2020.

 • Hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen de financiële prestaties van bedrijven verbetert

  Wat zijn de belangrijkste mechanismen waardoor maatschappelijk verantwoord ondernemen een positieve invloed heeft op de financiële prestaties ? Door: Pushpika Vishwanathan. Duurzaamondernemen.nl, 7 mei 2020 (in Engels).

 • Ongekend slecht idee: talent van buiten weren

  Roel Beetsma, Han van Dissel, Marc Salomon en Bas ter Weel vertellen in de Volkskrant waarom het weren van buitenlandse studenten een slecht idee is. Volkskrant, 6 mei 2020

 • Henk Volberda: digitale innovatie draait om durven veranderen

  De actuele discussies over disruptieve technologie en digitale transformatie wekken de indruk dat innovatie vooral een kwestie is van techniek. Maar allereerst zijn managers aan zet, zegt Henk Volberda. MT.nl, 3 mei 2020.

 • Henk Volberda: Digitale innovatie draait om durven veranderen

  De actuele discussies over disruptieve technologie en digitale transformatie wekken de indruk dat innovatie vooral een kwestie is van techniek. Maar allereerst zijn managers aan zet, zegt Henk Volberda. MT.nl, 3 mei 2020.

 • Pakken vrouwelijke leiders de coronacrisis slimmer aan?

  Forbes kwam deze maand met twee opiniestukken die beweerden dat vrouwelijke leiders de coronacrisis slimmer aanpakken dan hun mannelijke collega’s. Amba Zeggen vindt deze bewering te kort door de bocht. Radio1, 25 april 2020.

 • Overheid moet versnelde bouw mogelijk maken

  Transacties in de koopsector blijven op peil en van een daling van de koopprijzen is geen sprake. Het tekort is zo groot dat er voldoende vraag naar woningen zal blijven, denken makelaars. Conijn in het FD, 27 april 2020.

 • Nederlandse bedrijven schakelen om corona te overleven

  Bram Kuijken heeft de 'Survival Challenge'' opgezet om bedrijven die het moeilijk hebben aan studenten te koppelen die hen kunnen helpen. DutchNews.nl, 26 april 2020.

 • Hoe kan de overheid de economie het beste steunen in deze crisis?

  "Dit stuttingsbeleid is na zes maanden over zijn houdbaarheid heen. Er komen harde keuzes aan,” zegt Arnoud Boot. "Daarbij gaat het niet om geld, maar om wat goed is voor de economie.” NRC, 25 april 2020.

 • ‘Jeetje, wie heeft dit systeem bedacht?’

  Banken staan voor grote uitdagingen: herstel van het vertrouwen, de coronacrisis etc.. Ze zullen zich maatschappelijk moeten profileren, maar het is niet dat vervolgens al hun problemen verdwijnen, stelt Arnoud Boot. De Groene Amsterdammer, 22 ...