For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

ABS in the media - all publications

Below, you find an overview of media publications of the Amsterdam Business School researchers. If you have another online news publication to add on this page, please email the link to the publication to redactie-feb@uva.nl.

Results: 1 - 30 of 145
Results: 1 - 30 of 145
 • Accountantskosten small caps zijn niet verdubbeld

  'De kosten van de controle van jaarrekeningen zijn door MidkapNL veel hoger voorgesteld dan op basis van de onderliggende cijfers kan worden geconcludeerd', zegt Jan Bouwens. Accountant.nl, 29 september 2020.

 • Willemijn van Dolen in Trouw over de gevraren van multi-level marketing

  Willemijn van Dolen maakt zich zorgen dat het multi-level marketingmodel een vlucht neemt door de huidige ­crisis. 'Het appelleert aan hebzucht: wie wil nou niet snel en makkelijk rijk worden?' Trouw, 29 september 2020.

 • Jan Bouwens: ‘Verhalen over stijgende accountantskosten helpen ons niet vooruit’

  ‘Exploderende’ accountantskosten van small en midkapfondsen en snel stijgende accountantskosten bij woningcorporaties. Bouwens vindt dat deze verhalen Nederland niet verder brengen. Accountancy van Morgen, 28 september 2020.

 • ‘Je wenst niemand een financiële crisis toe, maar ik vond het fijn om gelijk te krijgen’

  'In de jaren 90 handelden banken in de VS opportunistisch en gingen alleen voor transacties. Ik dacht: als banken deze kant uit gaan, overleven ze niet En wat gebeurde er in 2008?' Arnoud Boot in de New Scientist, 19 september 2020.

 • De beste accountants denken langzaam

  Accountants moeten inschatten in hoeverre ze vertrouwen op algoritmen of een mix van menselijke en machine-uitkomsten. Daarvoor moeten zij hun analytisch denken in plaats van intuïtief, zegt Jan Bouwens. Accountant.nl, 21 september 2020.

 • Ans Kolk: focus op duurzame mobiliteit verhoogt koersen

  Duurzame mobiliteit is lang een belangrijk thema geweest in de auto-industrie, na zorgen over klimaatverandering, toenemende regelgeving en de voortdurende behoefte om te voldoen aan milieueisen. Dit concludeert onderzoek van Ans Kolk e.a. Investorplace, 14 september 2020.

 • Moeten bedrijven van de beademing af? 'We houden innovatie tegen'

  Arnoud Boot: 'dat het kabinet er in tijden van onzekerheid voor koos om de economie te bevriezen, was goed. Maar door die strategie nu langer te volgen, houdt het kabinet innovatie tegen.' Nu.nl, 11 september 2020.

 • Waarom steeg in Weesp de WOZ-waarde van woningen het hardst?

  'Het is een heel bijzondere stijging,' zegt Johan Conijn. 'Zeker weten doe ik het natuurlijk niet, maar mijn primaire reactie is: er is in Weesp iets verkeerd gegaan in de wijze waarop de WOZ-waarderingen zijn uitgevoerd.' Parool, 11 september 2020.

 • Zombiebedrijven houden het nieuwe tegen en het oude in leven

  'Zombificatie is een zelfversterkend effect', zegt Arnoud Boot. 'Als er weinig nieuwe bedrijven ontstaan die marktaandeel afsnoepen van concurrenten, is de druk op oude bedrijven om te vernieuwen minder. NRC, 9 september 2020.

 • Zo kwam Nederland aan een tekort van 331.000 woningen

  Het tekort aan woningen in Nederland groeit, al jaren, en politiek Den Haag heeft dat laten gebeuren. Hoe kan het dat een zo nijpend probleem zo lang genegeerd is? Johan Conijn begrijpt die verwondering wel. Trouw, 9 september 2020.

 • Verdienen met verhuur: inkomsten zijn zeker, maar slordige klanten ook

  'Normaal gesproken verdient de verkoop van een product de kosten terug, maar bij verhuur duurt dat langer,' zegt Henk Volberda. Nu.nl, 7 september 2020.

 • Groeifonds geeft innovatie 'leuk zetje', maar voorkomt geen crisis

  Henk Volberda is blij met het fonds. 'Ik vind het best uitzonderlijk dat het kabinet dit ondanks de crisis toch besloten heeft. 'Er zijn nu veel opkomende technologieën. Als je daar nu niet in investeert, mis je de boot.' Nu.nl, 7 september 2020.

 • 20 miljard euro in internationaal groeifonds

  Wiebes en Hoekstra presenteerden 7 september het investeringsfonds ten behoeve van o.a. kennisontwikkeling en ontwikkeling & innovatie. Een commissie bepaalt naar welke projecten het geld gaat. Henk Volberda is nog niet gepolst om zitting te nemen in de commissie. BNR, 7 september 2020.

 • Onderzoek econoom: huizenmarkt in Amsterdam is geen zeepbel

  In Amsterdam is geen sprake van een huizenbubbel, stelt Mark Francke– de woningschaarste en lage rente verklaren de hoge prijzen. Parool, 3 september 2020.

 • Accountants voegen wel degelijk waarde toe

  'Het is schadelijk voor de reputatie van de beroepsgroep als alleen de fouten worden belicht', zegt Jan Bouwens in een opiniestuk in het FD, 31 augustus 2020.

 • 'Banken zijn weer kwetsbaar, buffers zijn te laag’

  De financiële sector staat er niet goed voor. De kapitaalbuffers van banken zijn te laag, en boekhoudregels worden aangepast om de ernst van de situatie te maskeren, aldus Arnoud Boot. Duurzaam Bedrijfsleven, 28 augustus 2020.

 • Duurzaamheidsinvesteringen in veel sectoren opgeschort

  Duurzaamheidsinvesteringen worden veel uitgesteld vanwege de coronacrisis. Vooral in de auto-industrie gebeurt het veel, maar het is ook te zien in de bouw, vervoer en logistiek en de industrie, zegt Henk Volberda. BNR, 1 augustus 2020.

 • Dramatische krimp van 8,5% was ergens ook een meevaller

  'We zien dat het IMF fout zat met zijn voorspelling dat Nederland het slechter zou doen dan het Europees gemiddelde. Hieruit blijkt dat Nederland niet meer de hypergevoelige economie is van 2008, aldus Arnoud Boot. FD, 14 augustus 2020.

 • Steun het bedrijfsleven, maar dan wel met maatwerk

  De corona-uitbraak kan aanjager zijn van wendbaarheid, innovatie en een duurzame economie. Niet voor niets spreekt het World Economic Forum veelbelovend over ‘the Great Reset’, aldus Kevin Heij en Henk Volberda. FD, 13 augustus 2020.

 • De invloed van finance op de digitale transformatie

  Finance kan belangrijk zijn in de digitale transformatie. Traditionele finance-activiteiten worden geautomatiseerd waardoor er meer tijd is voor data analytics en besluitvorming. Frank Verbeeten en Jan Heijnen op Executive Finance, 6 augustus 2020.

 • Arnoud Boot: 'Boeren en tuinders hebben veel te verliezen'

  Arnoud Boot vindt dat de staat boeren ruimhartiger moet compenseren. 'Je krijgt mensen gewoonweg niet mee in een massale transitie als je dat nalaat.' Nieuweoogst.nl, 8 augustus 2020.

 • Veel thuiswerken is de nieuwe realiteit, zien de grootste werkgevers

  Henk Volberda, verwacht dat de trend van meer thuiswerken doorzet. "Kantoor zal veel meer een ontmoetingsplek worden. Voor het uitwerken van bijvoorbeeld rapporten hoef je niet 60 kilometer naar een kantoor te rijden." NOS.nl, 29 juli 2020.

 • Accountant is niet deskundig op terrein van risicomanagement

  Door de ondeskundigheid van accountants op het gebied van risicomanagement is dat vak zelf een grote bron van risico's, meent Hans Strikwerda. Accountant, 27 juli 2020.

 • Jan Bouwens reageert in the Financial Times op uitspraak Johnson

  In een brief aan The Financial Times reageert Jan Bouwens op een uitspraak van Boris Johnson. Hierin beloofde de premier van het Verenigd Koninkrijk een New Deal zoals die van Franklin D. Roosevelt in de jaren 30. FT, 13 juli 2020.

 • Coronacrisis jaagt ook innovatie aan: 'Ze zijn ertoe gedwongen'

  Ondanks alle ellende zetten veel bedrijven in de coronacrisis ook stappen vooruit. Bij bijna 70 procent van de bedrijven wordt ook na de crisis meer thuisgewerkt. 'Een ontzettende versnelling"', zegt Henk Volberda tegen RTL Z. 17 juli 2020.

 • Meeste bedrijven verwachten binnen een jaar herstel: ‘Dat is toch wel rooskleurig’

  Ruim 80 procent van de deelnemers aan de Nederlandse Innovatie Monitor verwacht dat de economie binnen een jaar terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Henk Volberda noemt de verwachtingen van de bedrijven 'toch wel rooskleurig'. Parool, 17 juli 2020.

 • Het succes van disruptieve technologie is vooral een kwestie van veranderen

  Technologie is eenvoudig, verandering moeilijk. Veel bedrijven zijn geneigd de status quo in stand te houden en de waarschuwingssignalen dat het anders moet te ontkennen, schrijft Henk Volberda. Securitymanagement.nl, 13 juli 2020.

 • Van vrije markt naar sturende staat: industriepolitiek is weer in

  'Ook in de politiek is nu doorgedrongen dat de maakbaarheid van de economie door de overheid veel groter is dan we dachten', zegt Henk Volberda. FD, 11 juli 2020.

 • Nettobetalers, netto-ontvangers

  'Nederland heeft veel om trots op te zijn, maar het feit dat je wel vaart bij de euro, betekent niet dat dit alleen aan jezelf te danken is,' zegt Enrico Perotti. De Groene Amsterdammer, 8 juli 2020.

 • Hoe je verantwoording aflegt als je je niet kan en niet mag verdedigen

  Recent werd door Marcel Pheijffer in het FD en op deze site een aantal vragen gesteld aan EY. Zijn die vragen terecht en waarom beantwoordt EY ze niet, vraagt Jan Bouwens zich af. Accountant.nl, 7 juli 2020.