For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl

ABS in the media - all publications

Below, you find an overview of media publications of the Amsterdam Business School researchers. If you have another online news publication to add on this page, please email the link to the publication to redactie-feb@uva.nl.

Results: 1 - 30 of 207
Results: 1 - 30 of 207
 • Een focus op minder consumeren vergt een andere aanpak van marketeers

  Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Willemijn van Dolen, hoogleraar marketing . New Scientist, 10 april 2021.

 • Formatie is niet altijd gebaat bij openheid

  Te veel transparantie kan lastig zijn wanneer een informateur de collegemogelijkheden verkent. Er kunnen harde woorden vallen, weet hoogleraar Alexander Rinnooy Kan, maar zoals de kabinetsformatie nu verloopt is bijzonder. Binnenlands Bestuur, 9 april 2021.

 • Informatie dierenwelzijn maakt bio-ei populairder

  Wie informatie krijgt over het dierenwelzijn achter het ei, is vaker bereid om bio-eieren te kopen.Dit blijkt uit onderzoek van Radar en de UvA Amsterdam Business School. BIOjournaal, 6 april 2021.

 • Ook bij indexatie waren pensioen­fondsen vol geweest

  Volgens De Nederlandse Bank is de situatie sinds de invoering van de Pensioenwet zo verslechterd dat de meeste fondsen na 2008 de pensioenen niet meer geïndexeerd hebben, schrijft Bernard van Praag. ESB, 26 februari 2021.

 • Wereldwijd treft corona vrouwen harder dan mannen, maar in Nederland valt het mee

  In Nederland zijn veel vrouwen hoogopgeleid. 'Daardoor hebben ze waarschijnlijk vaker werk waarin juist niet veel ontslagen vielen', zegt Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie. Trouw, 2 april 2021.

 • Woningbouw vereist veel meer politieke daadkracht

  Terwijl Den Haag vooral met elkaar bezig is, wacht de rest van Nederland met smart op een doortastend woningmarktbeleid. Daarbij staan meer nieuwbouw, een betere betaalbaarheid van woningen verduurzaming centraal. FD, 29 maart 2021.

 • Als ESG-maatstaf is winst ontijdig en onvolledig

  Hoe goed meet winst de waarde van een bedrijf, vraagt Jan Bouwens zich af. Maakt het winstcijfer ook kinderarbeid of milieuschade zichtbaar? Accountant.nl, 26 maart 2021.

 • Bouwens: controle- en adviespraktijk echt scheiden 'geen goed idee'

  Het echt van elkaar scheiden van controle- en adviesafdelingen binnen accountantskantoren is 'geen goed idee', omdat daarmee de 'natuurlijke interactie' wordt tegengewerkt. De Nederlandse oplossing is daarom verstandiger dan de Britse. Accountant.nl, 17 maart 2021.

 • Incompetentie ondermijnt het draagvlak van de Europese Unie

  Brussel dreigt export van coronavaccins naar Verenigd Koninkrijk te blokkeren, zo bericht het FD, tenzij het VK leveringen naar de EU opschroeft. Wat is er aan de hand? Jan Bouwens schreef een opiniestuk in het FD, 18 maart 2021.

 • 'Big Tech' reguleert zichzelf: door hun werknemers

  Niet de gebruiker maar het schaarse personeel is voor techbedrijven de belangrijkste klant , schrijft hoogleraar accounting Jan Bouwens. FD, 15 maart 2021.

 • Nederland geeft bijna €18 miljard uit aan research & development

  'Meer investeringen zijn nodig in onderzoek en innovatie om ook in nieuwe markten zoals de digitale economie te domineren', aldus Henk Volberda. Consultancy.nl, 10 maart 2021.

 • 3 maal meer pensioenvermogen, maar toch een lager pensioen

  We lijken bezorgder dan ooit over de betaalbaarheid van de pensioenen schrijven Bernard van Praag en Henk Hemmers. MeJudice, 6 maart 2021.

 • Lobby nieuw woningmarktbeleid al in volle gang

  34 organisaties uit de bouw- en woonsector publiceerden de 'Actieagenda Wonen'. Een initiatief van groepen die normaal gesproken tegengestelde posities innemen, schrijft Johan Conijn. FD, 1 maart 2021.

 • Jaap van den Heuvel: 'Van links naar rechts alleen nu nog vooruit'

  Met de verkiezingen in zicht start de discussie over de inrichting van het zorgsysteem. De standpunten van alle partijen hebben 1 ding gemeen: ze kosten allemaal meer geld. Dit schrijft Jaap van den Heuvel, programmadirecteur van de MBA-Healthcare. Qruxx, 2 maart 2021.

 • Vertrekken bedrijven uit Nederland vanwege strenge milieuregels en hogere lasten?

  'De meeste mensen denken bij een goed vestigingsklimaat aan lage belastingtarieven voor bedrijven. Dat is ook wel zo, maar wat belangrijker is, is stabiliteit', zegt de hoogleraar Strategie en Innovatie Henk Volberda. FD, 2 maart 2021.

 • Politici, gebruik die CPB-doorrekening als basis niet als bijbel

  Het model waarmee het CPB partijprogramma's doorrekent, is gericht op de korte termijn, aldus Arnoud Boot en Mirjam van Praag. Langetermijnanalyses zijn ook nodig. NRC, 1 maart 2021.

 • 4 vragen over economische situatie in provincie: 'Maatregelen beschadigen levenskansen"

  Uit cijfers van het CBS blijkt dat Noord-Holland in 2020 de grootste economische krimp liet zien. Henk Volberda: 'Als je als provincie een distributienetwerk bent, dan word je extra geraakt.' NHNieuws, 23 februari 2021.

 • Planningsfouten van de EU en van farmaceuten

  Accountants stellen vast of er risico's bestaan in de financiële verslagen van door hen gecontroleerde organisaties. Helaas geldt dit niet voor de EU, aldus Jan Bouwens. Accountant, 10 februari 2021.

 • Activistische bedrijven, oprecht of niet? 'Het loont om anders te zijn'

  Hoogleraar marketing Willemijn van Dolen ziet een toegenomen bewustzijn van 'greenwashing'en 'woke washing', respectievelijk bedrijven die zich duurzamer en inclusiever voordoen dan ze zijn. Nu.nl, 1 februari 2021.

 • Kabinet liep met woningmarktbeleid jaren achter de feiten aan

  Met de demissionaire status zit het kabinet in blessuretijd. Tijd om de balans op te maken van iets meer dan 3 jaar woningmarktbeleid. Wat opvalt is dat het kabinet te laat is gaan handelen. FD, 1 februari 2021.

 • Meer banen erbij dan eraf, maar ze zijn straks wel anders

  Automatiseren vanaf nul is actueler dan ooit, maar bedrijven die daaraan voor corona niets hebben gedaan staan nu op achterstand. Professor Henk Volberda heeft namens Nederland bijgedragen aan het rapport en kijkt mee vooruit naar 2025.

 • Coronacrisis? Tijd voor grote verdwijntruc in Frankfurt

  Arnoud Boot kwam met het idee voor een European Pandemic Equity Fund. Zo’n fonds zou lucht kunnen geven aan levensvatbare bedrijven door eigen vermogen te verschaffen. EW Magainze, 1 februari 2021.

 • Marktwerking, democratie en Twitter

  De zorgen die politici uitspreken over ban's op social media houden geen rekening met het belang dat tech-bedrijven hechten aan het binden en aantrekken van personeel. Niet de socialmediagebruiker, maar de technisch getalenteerde medewerker is hun belangrijkste klant. MeJudice, 22 januari 2020.

 • 'Nederland moet in IT blijven investeren om aan de top te blijven'

  Henk Volberda: 'Veel bedrijven hebben IoT, kunstmatige intelligentie, robotics en virtual reality niet goed op hun netvlies. Daar moet je nu al in investeren. AGConnect, 21 januari 2021.

 • Is consument straks de dupe door machine learning?

  ABS-onderzoekers Janusz Meylahn en Arnoud den Boer laten zien dat algoritmische collusie in de prijsstelling van producten mogelijk is. Hun bevindingen kunnen regelgevende instanties en mededingingsautoriteiten helpen de consument te beschermen. Emerce, 21 januari 2020.

 • Hoe innovatief is de Nederlandse sportsector?

  Om in kaart te brengen hoe innovatief de Nederlandse sportsector is, vroeg het Topteam Sport Henk Volberda een Sportinnovatiemonitor op te zetten. Sport en Strategie, 11 januari 2020.

 • Wat voor stad wil Amsterdam zijn: 3 scenario’s

  Gaat Amsterdam verder als internationaal bolwerk, of als regionale metropool? Willemijn van Dolen, Marc Salomon, Barbara Baarsma deden onderzoek samen met de VU en de Boston Consulting Group onderzoek. Parool, 10 januari 2020.

 • Amsterdammers willen groenafval scheiden

  Driekwart van de Amsterdammers levert hun groenafval liever gescheiden in. 94 procent ziet organisch afval als waardevol. Dit blijkt uit een onderzoek van hoogleraar Ans Kolk. P+, 9 januari 2020.

 • Missen van milieutarget moet pijn doen

  Als bedrijven milieudoelen onderschrijven, dan moet het missen van die doelen ook echt consequenties hebben voor de beloning, meent Jan Bouwens. Accountant, 8 januari 2020.

 • ‘Managers zijn bang dat ze hun mensen niet meekrijgen’: geen digitale innovatie zonder sociale innovatie

  ‘De meeste bedrijven zijn wel bezig met big data, cloud computing en e-commerce, maar met AI, VR, 3D-printen en blockchain-technologie staan ze nog maar aan het begin', zegt Henk Volberda. Link Magazine, 6 januari 2020.