For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
Bachelor
Econometrie
Compare programmes

Het studieprogramma

Tijdens de bachelor Econometrie leer je hoe je wiskundige en statistische methoden gebruikt om problemen in de samenleving of in het bedrijfsleven op te lossen. Met jouw expertise kun je organisaties straks adviseren over de effecten van hun strategie en bedrijfsvoering. Je bestudeert casestudies en leert hoe je met geavanceerde software kunt werken. Na het 2e jaar kun je tussen 3 specialisaties kiezen: Econometrie, Data Science en de Vrije track.

Het programma

De eerste 2 academische jaren van de BSc Econometrics lopen parallel met de bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen. Na het 2e jaar maak je een keuze tussen de specialisatie (track) Econometrie of Data Science. 

 • Jaar 1: ontwikkel een stevige basis

  Dit jaar draait eigenlijk alles om het vergroten van jouw basiskennis van wiskunde, informatiewetenschap, kansberekening, statistiek en economie.

  • Maak jezelf vertrouwd met de mogelijke specialisaties: Econometrie en Data Science (van de BSc Econometrics) en Actuariële Wetenschappen (BSc Actuarial Science - in de eerste 2 jaren van beide studies volg je hetzelfde programma).
  • Bestudeer cases en leer omgaan met geavanceerde wiskundige en statistische software zoals de programmeersoftware 'R'.
 • Jaar 2: breid je basis verder uit

  In het 2e jaar scherp je je wiskundige, statistische en onderzoeksvaardigheden verder aan. Je begint dan ook met het toepassen van de econometrie en data science tools die je in het 1e jaar al hebt geleerd. Verder volg je een aantal verplichte vakken als wiskundige economie, econometrie 1&2 en statistisch leren.

 • Jaar 3: verdiep je kennis en kies je specialisatie

  Specialisation

  In jaar 3 ga je je specialiseren en kies je een van de 3 specialisaties:

  1. Econometrie
   Als de regering de accijnzen verhoogt om de brandstofprijzen te laten stijgen, zullen minder mensen de auto gebruiken. Econometristen proberen dit soort stellingen te bewijzen door de realiteit na te bootsen in een model. Ze gebruiken die modellen om economische ontwikkelingen te voorspellen en aanbevelingen te doen voor het economisch beleid. In deze track leer je hoe je economische modellen kunt ontwikkelen en gebruiken om economische problemen te analyseren en aanbevelingen te doen over economisch beleid.
  2. Data Science
   Bij Data Science ligt de nadruk meer op voorspellingen doen en minder op het analyseren van processen 'achter' een probleem. Je besteedt meer aandacht aan programmeren en 'fine-tuning tools' dan aan de statistische achtergrond van de modellen. Tegenwoordig verzamelen bedrijven enorme hoeveelheden gegevens ('big data'). Die gegevens bevatten waardevolle informatie, waarmij ze bijvoorbeeld hun omzet kunnen vergroten. Er is daarom veel vraag naar datawetenschappers.
  3. Vrije track
   De vrije track biedt de mogelijkheid om vakken te volgen bij andere faculteiten of universiteiten die niet direct gerelateerd zijn aan de opleiding Econometrie. Je kunt nog steeds vakken volgen uit zowel de Econometrie als de Data Science track.

  Eerste semester

  Mijn semester: stel je eigen programma samen

  In het 3e jaar krijg je in het 1e semester de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen. Je kunt kiezen uit een aantal opties:

  • Studeer een semester in het buitenland, via het uitwisselingsprogramma van de UvA.
  • Volg een minor aan de UvA of aan een andere universiteit. De minor moet relevant en waardevol zijn voor jouw afstudeerrichting. Je kunt ook een minor of een pakket keuzevakken volgen in een vakgebied dat niet gerelateerd is aan Econometrie. In dat geval kies je de Vrije track als specialasatie.
  • Volg een speciaal programma aan de UvA: 3 verplichte vakken plus een stage of 2 keuzevakken.
 • Scriptie

  In semester 2 volg je enkele vakken, maar een groot deel van je tijd besteed je aan het uitvoeren van en rapporteren over je eigen onderzoek.  Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of heb je een geweldig idee? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. 

Copyright: EB
Hoi, ik ben Sang! Ik ben bachelorstudent Econometrie en kom uit Vietnam. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje! Stel je vraag aan Sang
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Macroeconomics for AE
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Mathematics 1: Calculus
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Microeconomics for AE
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Probability Theory and Statistics 1
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Introduction Econometrics and Actuarial Science
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Finance for AE
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Mathematics 2: Linear Algebra
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Probability Theory and Statistics 2
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Programming and Numerical Analysis
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Introduction Data Science: Data Preprocessing
  ???studyprogramme .period??? 6
  6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Life Insurance Mathematics
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Mathematics 3: Advanced Linear Algebra and Real Analysis
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Mathematics 4: Multivariate Analysis
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Probability Theory and Statistics 3
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Statistical Learning
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Econometrics 1
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Mathematical Economics 1
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Econometrics 2
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Risk Theory
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Empirical Project
  ???studyprogramme .period??? 6
  6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Free-choice electives: Minor's programme, or Studying abroad, or Company Internship, or Electives
  1—3
  30
 • Dynamical Systems
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Mathematical Economics 2
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Time Series Analysis
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Bachelor's Thesis and Thesis Seminar Econometrics
  5—6
  12
Meer over de vakken in onze studiegids
Hoe belangrijk is wiskunde in de bachelor Econometrie?

Hoeveel wiskunde krijg je precies tijdens de bachelor Econometrie? Bachelor student Koen Vleugels vertelt je er in deze video meer over.

Studiebegeleiding

Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre.

Hoe ziet je studieweek eruit?

Om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen neem je deel aan verschillende soorten colleges en werkgroepen. De meeste vakken sluiten we af met een of meer toetsen. Dit kunnen online quizzen, Perusall-opdrachten, computeropdrachten, essays, presentaties of schriftelijke tussentijdse examens en eindexamens zijn.

 • Colleges (8 uur)

  Tijdens de colleges krijg je een inleidend overzicht van de vakinhoud, via (interactieve) video en live sessies. De live sessies volg je samen met je medestudenten. Je maakt aantekeningen en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.

  Daarnaast zul je gastcolleges krijgen van experts uit diverse organisaties en werkvelden.

 • Seminars (6 uur)

  In de seminars bespreek je in kleine groepen specifieke onderwerpen uit de colleges. Via oefeningen en praktijkopdrachten raak je vertrouwd met de theorie.

 • Practica (2 uur)

  Tijdens de practica leer je om te gaan met de verschillende moderne, wiskundige en statistische software.

 • Zelfstudie (20 uur)

  In elke studieweek besteed je tijd aan het doornemen van de theorie en aan het voorbereiden van colleges en seminars, examens en presentaties.

Real-life case: analyse van de lonen op de Amerikaanse arbeidsmarkt

In je 1e jaar voer je al meteen een eigen onderzoek uit. Bijvoorbeeld: hoe is de loonontwikkeling in de VS? Welke factoren bepalen het loon van een individuele werknemer? Verdienen vrouwen minder dan mannen en, zo ja, hoeveel? Speelt de iemands gezondheid een belangrijke rol?  Je leert deze vragen beantwoorden met gebruik van real data, economische theorieën en - technieken.

Real-life case BSc Econometrie: analyse van de lonen op de Amerikaanse arbeidsmarkt

Extra mogelijkheden tijdens je studie

'Econometrie is echt puzzelen voor gevorderden'

'Data-analyse, programmering en statistiek passen heel goed bij mij. Het is echt puzzelen voor gevorderden. Je kunt ergens lang in vast zitten, maar als ik de oplossing vind, ben ik als een kind zo blij​​​​​​.'

Interactief Online Onderwijs aan UvA Economie en Bedrijfskunde

Tijdens je bacheloropleiding aan UvA Economie en Bedrijfskunde ervaar je een inspirerende combinatie van zowel online als offline werkvormen. We werken in een blended learning leeromgeving. Hierbij combineer je verschillende soorten onderwijs en studeer je in je eigen tempo. Tijdens de colleges is er meer tijd om de diepte in te gaan en voor interactie met je docent en medestudenten.

Verschillende onderwijsvormen
In dit programma vind je zowel innovatieve als traditionelere lesmethoden. Bijvoorbeeld in groepsopdrachten, of tijdens online werkcolleges. De opdrachten die je krijgt zijn een variatie in werkvormen, zoals: schrijft een paper, houd een feedbacksessie met medestudenten.

Ons Centre for Innovation and Teaching en Teaching and Learning Centre werken continu aan het verbeteren van onze lesmethoden, om meer verbinding te creëren tussen studenten, docenten en het lesmateriaal. Op deze manier bieden we jou de beste combinatie van uitdagend, effectief en efficiënt onderwijs.