For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl
Verzekeringskunde

Coördinatoren en Docenten

Gerenommeerde docenten uit de praktijk en de wetenschap – voor het merendeel aangesloten bij het Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) - wisselen elkaar af en introduceren de studenten in de vakken financiële economie, kwantificeren van risico's, rechten en bedrijfskunde. Daarna worden de studenten uitgedaagd deze kennisgebieden te combineren en toe te passen op praktijkvraagstukken.

Foto Arjen Ronner
Arjen Ronner

Coördinatoren Specialisaties

Arjen Ronner

Prof. dr. A.E. Ronner (1947) is bijzonder hoogleraar (Enterprise) Risk Management aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en coördinator voor de afstudeerrichting ERM. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Verzekeringswetenschap en wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Assurantiebeurs Amsterdam.

Ronner is als Executive Director werkzaam bij Aon Risico Management, onderdeel van Aon Nederland. De activiteiten van Aon Risico Management zijn er op gericht cliënten te helpen bij het verkrijgen van inzicht in risico's en in de mogelijkheden om deze risico's te beheersen, te verzekeren of anderszins te financieren. Ronner is tevens, sinds 2000, als bijzonder hoogleraar Schade-Actuariaat verbonden aan de Vrije Universiteit.

Ronner studeerde econometrie aan de Universiteit Groningen en is daar eveneens gepromoveerd. Van 1984 tot 2001 werkte hij in verschillende functies voor Koninklijke Philips Electronics N.V. Vanaf 1994 was hij als Corporate Risk Manager verantwoordelijk voor het beleid van Philips inzake ‘Risk and Insurance Management'. Van 2001 tot 2005 was hij werkzaam bij Zurich, waar hij verantwoordelijk was voor Strategic Relationship Management/Market Management in Nederland.

 

 

 

 

Foto Mark Hendrikse
Marc Hendrikse

Marc Hendrikse

Marc Hendrikse is coördinator van de specialisatie Verzekeringskunde algemeen. Hij is tevens directeur van het UvA Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS), bijzonder hoogleraar handels- en verzekeringsrecht (JPR advocaten leerstoel) aan de Open Universiteit,, universitair hoofddocent privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde bedrijfseconomie, nederlands- en notarieel recht aan de Universiteit van Amsterdam. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ''Eigen schuld, bereddingsplicht en medewerkingsplicht in het schadeverzekeringsrecht''. Sinds 2002 is hij rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Utrecht waar hij zich bezighoudt met verzekeringsrecht- en vervoerrecht-zaken. Vanaf 2008 is Marc lid van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (onder andere de verzekeringskamer) van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Op dit moment is hij tevens hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR), redacteur van het Tijdschrift Vervoer & Recht (TVR) en hoofdredacteur van de European Journal of Commercial Contract Law (EJCCL).

Docenten

Academische Vaardigheden - deficiëntie

Mw. dr. S. van Hoek-Gerritsen (Susanne)

 

 

Actuariaat: kwantificeren van risico’s

Dhr. drs. L.J. van de Leur (Barry)

 

 

Balans- en risicomanagement

Dhr. drs. P. Bouwknegt (Pieter)

Dhr. drs. F. de Weert (Frans)

 

Bedrijfskunde – Basisvak

Dhr. dr. A.J. de Jong (Fred)

Dhr. dr. E. Peelen (Ed)

Dhr. dr. M. L. van der Veen (Mark)

 

 

Bedrijfskunde en Risico - Verdieping

Dhr. dr. E. Peelen (Ed)

Dhr. drs. M. Minkenberg (Martijn)

Dhr. dr. A.J. de Jong (Fred)

 

 

Case study

Dhr. dr. A.J. de Jong (Fred)

 

Enterprise Risk Management

Dhr. prof. dr. A.E. Ronner (Arjen) –

vakcoördinator Dhr. mr. T. F.Roelfzema (Tsjerk Friso)

 

Financiële economie – basisvak

Dhr. Prof. dr. J. Koelewijn (Jaap)

 

Financiële economie – verdieping

Dhr. Prof. dr. J. Koelewijn (Jaap)

 

Inleiding Economie

Dhr. drs. F.V. Mettes (Frank)

 

Kwantitatieve Methoden - Deficiëntie

Dhr. mr. M.C.W. van de Leur (Michiel)

 

Regulering en Toezicht

Dhr. dr. A.J. de Jong (Fred)

Dhr. Prof. dr. J. Koelewijn (Jaap)

Dhr. Prof. mr. J. Rinkes (Jac)

 

Research atelier

Mw. dr. S. van Hoek-Gerritsen (Susanne)

 

Verzekeringseconomie/Gedragseconomie

Dhr Prof. Dr. R. Laeven (Roger)

 

Verzekeringsrecht/Privaatrecht - Basisvak

Dhr. prof. mr. M.L. Hendrikse (Marc)

 

Verzekeringsrecht/Privaatrecht – Verdieping
Dhr. prof. mr. M.L. Hendrikse (Marc)

Dhr. prof. dr. W.M.A. Kalkman (Wouter)