For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl

Lean Six Sigma

Zet een flinke stap vooruit in je carrière met een universitaire opleiding in Lean Six Sigma. Met deze methodiek ontwikkel je jezelf tot verbeteraar van processen en behaal je aansprekende resultaten in je organisatie. IBIS UvA is dé kennisleider van Lean Six Sigma in Nederland en heeft in de afgelopen 25 jaar al duizenden Green en Black Belts opgeleid. Kies voor een opleiding op jouw niveau: Green Belt of Black Belt. De eerstvolgende opleidingen starten op 11 september 2023.

STAP-budget

Voor dit programma kan je STAP-budget aanvragen.

Leer met Lean Six Sigma processen te verbeteren

Dr. Bart Lameijer legt uit waarom een Lean Six Sigma-opleiding de juiste keuze is voor jou en wat onze opleidingen uniek maakt.

Waarom Lean Six Sigma?

 • Wat ga je leren?

  Lean Six Sigma is een combinatie van Lean en Six Sigma, 2 manieren van kwaliteitsverbetering van processen. De methodiek is in alle sectoren toe te passen, maar vooral in de dienstverlening leveren Lean Six Sigma projecten enorme besparingen op. De grootste stappen worden gemaakt in de financiële dienstverlening, de zorgsector, het hoger onderwijs en bij de overheid.

  Tijdens onze Lean Six Sigma opleidingen leer je hoe je verbeterprojecten vormgeeft volgens de Lean Six Sigma methode. Je werkt onder begeleiding van de docent aan een project binnen je eigen organisatie. Je past de geleerde kennis dus na elk college toe in de praktijk. Met dit verbeterproject op je werk, verdien je de kosten van de opleiding direct terug. Bijvoorbeeld omdat je de klanttevredenheid verhoogt, kosten verlaagt of processen efficiënter laat verlopen.

 • Voor wie?

  De opleidingen zijn voor iedereen die zich bezighoudt of bezig wil gaan houden met verbetertrajecten en zich op universitair niveau wil bekwamen in Lean Six Sigma. Lean gaat vooral over continue verbeteren en over verminderen van verspilling. Met Six Sigma wordt projectmatig en data-gedreven gezocht naar oplossingen om processen te verbeteren. De methodiek komt van de auto-industrie en wordt tegenwoordig vooral gebruikt in de dienstverlening.

 • De 3 opleidingen

  Je kunt je binnen de Amsterdam Business School inschrijven voor 3 Lean Six Sigma opleidingen, allen georganiseerd door IBIS UvA. Je kiest zelf op welk niveau je wordt opgeleid, afhankelijk van je vooropleiding en kennis over Lean Six Sigma.

 • Data en kosten

  De opleidingen worden 2 keer per jaar aangeboden in het voorjaar en het najaar in Amsterdam. De collegedagen duren van 9.00 tot 17.00 uur.

  Modules  Data najaar 2023
  Introduction and Define maandag 11 september
  Measure dinsdag 12 september
  Measurement System Analysis and Introduction to Data Science  maandag 9 oktober
  Lean and Introduction to Data Analytics dinsdag 10 oktober
  Analyse woensdag 11 oktober
  Improve and Data Analytics I maandag 6 november
  Design of Experiments and Data Analytics II dinsdag 7 november
  Advanced Lean woensdag 8 november
  Control and Statistical Process Monitoring maandag 11 december
  Project Leadership and Deployment dinsdag 12 december
  Data Science with R woensdag 13 december

  Kosten

  Green Belt: € 4.950
  Green to Black Belt: € 4.950
  Black Belt € 9.075

  STAP-budget

  Voor dit programma kun je STAP-budget aanvragen. Om voor de subsidie van € 1.000 in aanmerking te komen heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig. Vink daarvoor het STAP-budget vakje aan in het bovenstaande inschrijfformulier. Houd rekening met deadlines voor de inschrijving en het ontvangen van het benodigde STAP-aanmeldbewijs.

  Meer over het STAP-budget
 • Praktische informatie

  Voor de opleidingen Lean Six Sigma Green Belt, Green to Black Belt en Black Belt heb je een laptop nodig met:

  • Excel
  • PowerPoint
  • Minitab versie 18, 19 of 20*
  • R**
  • Python**

  * Minitab kun je als UvA-student voor € 60 aanschaffen. 
  ** R en Python zijn gratis te downloaden.

  Voertaal van de opleiding is in het Nederlands, lesmateriaal van de opleiding is in het Engels.

 • Over IBIS UvA

  Onze Lean Six Sigma-opleidingen worden verzorgd door universitair docenten van IBIS UvA. Dit gerenommeerde onderzoeks- en opleidingsinstituut van de Universiteit van Amsterdam heeft al ruim 25 jaar ervaring in Lean Six Sigma en is, als enige universitaire opleider, kennisleider op dit gebied in Europa. Het instituut heeft al meer dan 3.000 Green en Black Belts opgeleid.

  Bij IBIS UvA staan onderzoek en wetenschap op het gebied van statistiek centraal, samen met het bevorderen van deze kennis binnen de samenleving door middel van het aanbieden van opleidingen op dit gebied. De opleidingen van IBIS UvA zijn voor (aankomende) projectleiders van verbeterprojecten. Deelnemers leren vaardigheden, gebaseerd op de laatste ontwikkelingen binnen de vakgebieden statistiek, besliskunde, informatica, data science en bedrijfskunde. Zij zijn onder andere werkzaam in de financiële wereld, de zorg, overheid, onderwijs, logistiek of consultancy.

  Wil je meer weten over het onderzoek dat de docenten verrichten? Op de IBIS UvA website vind je interessante onderzoeken, publicaties en casestudies, nieuwsartikelen en blogs.

 • Testimonials

  ‘De opleiding gaf me handvatten en structuren, die ik nu in de praktijk kan toepassen.’

  ‘De projectaanpak die je leert is door heel veel bedrijven te gebruiken. Lean Six Sigma is geen tijdelijke trend.’

  ‘Je leert aan de hand van statistiek om problemen te meten, te analyseren en te controleren in lijn met de Lean Six Sigma-methodiek. Het is interessant om andere deelnemers te spreken en met hen problemen proberen op te lossen.’

  ‘Intensieve en serieuze opleiding. Goed toe te passen in de praktijk.’

  ‘Je leert kritisch te kijken en echt op zoek te gaan naar de grondoorzaken van procesproblemen.’

'Als je wilt groeien in het leiden van datagedreven verbeterprojecten, dan is deze opleiding de juiste keuze'

Marco Kleijburg: 'Ik heb geleerd hoe ik op een gestructureerde manier een probleem kan ontrafelen, en hoe ik op efficiënte wijze een project kan opstarten. Daarnaast heb ik anders leren kijken naar data en weet ik nu hoe je data bruikbaar kunt maken voor procesanalyses.'

Contact

Heb je vragen over Lean Six Sigma, of een ander open programma?
Neem contact op met:

Iris Kroese MA
Manager Executive Education
E: executive-education@uva.nl
T: 06 1893 8203

Feiten & cijfers
Vorm Deeltijd
Studielast 0 EC,
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
Locatie Roeterseilandcampus