For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
Lean Six Sigma (start 2021)

Zet een flinke stap vooruit in je carrière met een universitaire opleiding in Lean Six Sigma. Met deze methodiek ontwikkel je jezelf tot verbeteraar van processen en behaal je aansprekende resultaten in je organisatie. IBIS UvA is dé kennisleider van Lean Six Sigma in Nederland en heeft in de afgelopen 25 jaar al duizenden Green en Black Belts opgeleid. Kies voor een opleiding op jouw niveau: Green Belt, Black Belt of Master Black Belt. De eerstvolgende opleidingen starten op 8 februari 2021.

Vanwege de COVID-19 maatregelen starten de eerstvolgende opleidingen op 8 februari 2021. Mocht je de factsheet voor de LSS-opleiding willen ontvangen zodra deze beschikbaar is, vul dan het formulier 'Houd mij op de hoogte' in via onderstaande link.

Waarom Lean Six Sigma?

 • Wat ga je leren?

  Lean Six Sigma is een combinatie van Lean en Six Sigma, 2 manieren van kwaliteitsverbetering van processen. De methodiek is in alle sectoren toe te passen, maar vooral in de dienstverlening leveren Lean Six Sigma projecten enorme besparingen op. De grootste stappen worden gemaakt in de financiële dienstverlening, de zorgsector, het hoger onderwijs en bij de overheid.

  Tijdens onze Lean Six Sigma opleidingen leer je hoe je verbeterprojecten vormgeeft volgens de Lean Six Sigma methode. Je werkt onder begeleiding van de docent aan een project binnen je eigen organisatie. Je past de geleerde kennis dus na elk college toe in de praktijk. Met dit verbeterproject op je werk, verdien je de kosten van de opleiding direct terug. Bijvoorbeeld omdat je de klanttevredenheid verhoogt, kosten verlaagt of processen efficiënter laat verlopen.

 • Voor wie?

  De opleidingen zijn voor iedereen die zich bezighoudt of bezig wil gaan houden met verbetertrajecten en zich op universitair niveau wil bekwamen in Lean Six Sigma. Lean gaat vooral over continue verbeteren en over verminderen van verspilling. Met Six Sigma wordt projectmatig en data-gedreven gezocht naar oplossingen om processen te verbeteren. De methodiek komt van de auto-industrie en wordt tegenwoordig vooral gebruikt in de dienstverlening.

 • Data en kosten

  De opleidingen worden normaliter 2 keer per jaar gegeven op de Amsterdam Business School, Plantage Muidergracht 12 in Amsterdam. De collegedagen duren van 9.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

  In verband met COVID-19 zullen de eerstkomende opleidingen starten in februari 2021.

  Data voorjaar 2021  
  Green Belt  8/9 februari, 15/16 maart, 19 april en 7 juni
  Green to Black Belt  8 februari, 17 maart, 20/21 april en 8/9 juni
  Black Belt 8/9 februari, 15/16/17 maart, 19/20/21 april en 7/8/9 juni
  Master Black Belt data TBA 

  Kosten*

  Green Belt:  4.950                                                                
  Green to Black Belt: € 4.950
  Black Belt € 9.075
  Master Black Belt € 4.125

  *Vrijgesteld van btw. UvA-alumni krijgen 10% korting.

 • Praktische informatie

  Voor de opleidingen Lean Six Sigma Green Belt, Green to Black Belt en Black Belt heb je een laptop nodig met:

  • Excel
  • PowerPoint
  • Minitab versie 17 of 18*
  • R**
  • Python**

  * Minitab kun je als UvA-student voor € 60 aanschaffen. 
  ** R en Python zijn gratis te downloaden.

 • Over IBIS UvA

  De Lean Six Sigma opleidingen worden verzorgd door universitair docenten van IBIS UvA. Dit gerenommeerde onderzoeks- en opleidingsinstituut van de Universiteit van Amsterdam richt zich op verbeterprojecten met behulp van Lean Six Sigma. In de afgelopen 25 jaar heeft het instituut meer dan 2.500 Green en Black Belts opgeleid. IBIS UvA onderscheidt zich door de integratie van wetenschap en praktijk; je leert vaardigheden die je direct kunt toepassen in je werk.

 • Testimonials

  ‘De opleiding gaf me handvatten en structuren, die ik nu in de praktijk kan toepassen.’

  ‘De projectaanpak die je leert is door heel veel bedrijven te gebruiken. Lean Six Sigma is geen tijdelijke trend.’

  ‘Je leert aan de hand van statistiek om problemen te meten, te analyseren en te controleren in lijn met de Lean Six Sigma-methodiek. Het is interessant om andere deelnemers te spreken en met hen problemen proberen op te lossen.’

  ‘Intensieve en serieuze opleiding. Goed toe te passen in de praktijk.’

  ‘Je leert kritisch te kijken en echt op zoek te gaan naar de grondoorzaken van procesproblemen.’

Contact

Heb je vragen over Lean Six Sigma, of een ander open programma?
Neem contact op met:

drs. Vanessa Rijkeboer
Manager Executive Education
E: executive-education@uva.nl
T: +31 (0)20 525 7146

Lean Six Sigma (start 2021)
Mode Part-time
Credits 0 ECTS,
Language of instruction Dutch
Starts in February , September